ANNONS

Han vill blåsa liv i gamla kvarnen

Lokalpolitikern Tor-Björn Molin (MP) är en av många som vill rädda området kring den gamla kvarnen i Aspvik.
Lokalpolitikern Tor-Björn Molin (MP) är en av många som vill rädda området kring den gamla kvarnen i Aspvik.
Aspviks kvarn försedde Kungsängen och Bro med färskmalet mjöl i decennier. Nu står torpets lador och förfaller.

Det vill Tor-Björn Molin (MP) ändra på.

– Jag tänker bygga upp kvarnen igen, säger han.
ANNONS

Cementfyllda lastbilar dundrar ut och in från Swerocks betongfabrik på Enköpingsvägen i Kungsängen. Det går knappt att höra sina tankar.

Intill industritomten stod en gång det gamla kvarntorpet i Aspvik. På andra sidan Enköpingsvägen ligger drängstugan, mjölnarstugan och flera lador som tillhörde torpet, fortfarande bevarade. Numera används de som bostäder.

– Det var en ganska stor produktion när kvarnen var igång. Den försörjde ju hela befolkningen i Kungsängen och Bro, säger Tor-Björn Molin, som äger tomten några hundra meter bort.

Själva mjölkvarnen, som lades ned på 50-talet, brann ned till grunden 1972. Sedan dess har kvarnen och dess verksamhet fallit i glömska.

Tills nu. Tor-Björn Molin (MP) är en av många som vill se att kvarnen byggs upp igen, komplett med skvalthjul och häst och vagn-transporter.

– Jag vill att det ska fungera ungefär som det gjorde då. Det ska vara så bonnigt det kan bli, det är ambitionen.

Han planerar att söka pengar från EU-projektet Leader och beräknar att det skulle kosta runt sju miljoner att bygga upp kvarnen på nytt.

Om projektet går i lås kan området kompletteras med kafé, rundturer och kulturverksamhet.

– Jag tror att många vill att området väcks till liv. Det finns flera bönder i kommunen som jobbar med säd som skulle kunna använda sig av kvarnen. Dessutom tror jag att det finns många kunder som skulle vilja köpa ekologiskt, närproducerat mjöl och bröd. Jag är övertygad om att det skulle funka.

ANNONS

Tor-Björn Molin vill att den nya kvarnen ska se likadan ut som på 50-talet, men utrustas med en modern datautrustning på insidan.

– Det här är inte bara en kulturgrej, det går att tjäna pengar på det. Om vi bygger ett vindhjul och solpaneler på kvarnen skulle den kunna användas för att försörja runt 50 hushåll med el.

Allt som finns kvar av kvarnen i dag är ett gammalt stenfundament i den dåvarande ”Kvarnbäcken”. Här sipprade vatten genom kvarnens skvalthjul, vidare över vägen via en ränna och ut i Mälaren.

I dag är bäcken så gott som uttorkad under vintertid. De gamla byggnaderna som omgav kvarnen är i dåligt skick och taket på en av ladorna har bågnat och säckat ihop.

Nyligen gjorde kommunen en inspektion av området, och kom fram till att flera byggnader måste rustas upp. Den fallfärdiga ladan gick inte att rädda, och måste snart rivas.

– Vi jobbar med att se över området för att se hur vi ska utveckla det, säger Camilla Janson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Hur ser du på förslaget att bygga upp kvarnen igen?

– Det vi måste göra först är att hantera de befintliga fastigheterna. Förslaget om kvarnen är nytt för mig, men jag tycker att alla idéer, tankar och förslag ska prövas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.