Han vill byta filmnostalgi mot förstahandskontrakt

Per Ströberg med sin unika Star Wars-samling.
Per Ströberg med sin unika Star Wars-samling.
Jabba the Hut, Darth Vader, Luke Skywalker.

Per Ströberg satsar elva kartonger science fiction-nostalgi för att få en fast bostad.

I mars upphör Per Ströbergs andrahandskontrakt på en lägenhet i Västertorp. I ett läge där han har ont om pengar och i behov av en bostad har han blivit upphovsman till en annorlunda annons på Blocket.

– Ja, det är väl ett sätt att märkas i bruset av alla bostadssökande, säger han.

Annonsen är i stort sett en lång uppräkning av olika Star Wars-figurer och attiraljer. Affischer, broschyrer, serietidningar, samlarväskor och mängder av figurer med udda namn som droids, ewoks, robotar, Luke Skywalker, R2-D2 och så vidare. I gott skick och i originalförpackningar.

En samling som torde höra till de större i landet. Att han drabbats av science fiction-vurm behöver knappast nämnas.

– Det är oerhört mycket nostalgi i de här sakerna. Estetiken i de två första filmerna är oslagbar.

Men han är inte fast. Detta var för tiotalet år sedan då han blev förälder, började blicka tillbaka på pojkåren och springa på science fiction-mässor och träffar.

Han säger att det känns lite bittert, men kan mycket väl tänka sig att samlingen byter ägare. Till rätt pris, eller mot ett förstahandskontrakt. Ett sådant byte håller sig knappast inom lagens ramar, men Per Ströberg menar att hans tanke främst är att väcka uppmärksamhet.

– Det är så jag har uttryckt det, men det är inte riktigt så jag menar. Det är väl ett sätt att eventuellt få upp ögonen hos någon fastighetsägare för att jag är ute efter en bostad. Vi är många som söker bostad därute, kanske sticker jag ut lite, säger han.

Intresset för samlingen har varit stort. Per Ströberg vill inte säga vad den kan vara värd, men tror att summan skulle kunna komma till nytta i bostadsjakten.

– Får jag få den såld skulle den kunna bli ett tillskott i en bostadsrätt en bit utanför stan. Och kanske skulle jag kunna tjäna ännu mer om jag lägger ut den på internationella säljsajter också, säger han.

Fakta

Udda annonser

Tankar bortskänkes. ”De är tänkta några gånger men känns i stort sett otänkta. Jag har också några som är helt oanvända om du vill tänka i nya banor.”

Soffbord. ”Möbeln har knappt hunnit in i lgh förrän tjejen fått span på ett nytt. Ta det här för 800”.

Julskinka. ”Bättre begagnad julskinka. Har precis städat ut julen o det enda jag har kvar är julskinkan. Halva kvar, bättre begagnad. Kan finnas mögel på några ställen.”