Han vill få oss att ringa varandra

Gussy Löwenhielm
Gussy Löwenhielm har tidigare skrivit renodlade humorböcker.
"Varför ringer du inte?"
Kanske såg du lapparna som satt uppsatta runt om i Enskede.
Mannen bakom lapparna är ståupparen Gussy Löwenhielm som nu har gett ut en bok om ensamhet.

”Varför hör du aldrig av dig?”. Så stod det på lappar som Gussy Löwenhielm satte upp på stolpar lite varstans i Enskede. Nedanför texten var det flikar som gick att riva av.

– Jag rev av några själv så att det skulle se ut som att någon hade gjort det. Men de var helt blanka, jag lämnade inget telefonnummer. Jag tänkte att folk fick associera fritt. Jag ville väcka en känsla hos folk: Fan, det var jättelängesedan jag hörde av mig till mamma eller till den där kompisen, säger Enskedebon Gussy Lövenhielm.

Han är ståuppare och har tidigare givit ut tre renodlade humorböcker med ordvitsar och moderna snapsvisor.

Men boken ”Jag är ensam om att känna att vi är två här” är något helt annat.
– Jag hade en kris förra hösten, en 40-årskris då jag funderade över vem jag är och var identitetssökande. Jag kände mig väldigt ensam. Det var då jag började sätta upp lappar, jag ville ha någon att vända mig till, säger han.

Gussy Löwenhielm fotar mycket och började titta igenom sina foton.

– Jag fotar mycket ensliga platser, det är sällan människor på bilderna. Samtidigt skriver jag många oneliners, eftersom jag är ståuppkomiker. Jag tog de mest eftertänksamma jag hade och kombinerade med fotona. Så kom boken till berättar Gussy Löwenhielm

Den rör sig i ett gränsland mellan poesi och svart komik. Gussy Löwenhielm vill att den ska vara en väckarklocka, att den får människor att lyfta luren och ringa det där samtalet.

– Alla känner någon som inte mår så bra. Jag vill att boken ska få människor att tänka till och höra av sig till varandra. Jag vill kommunicera att det finns gemenskap.
Är du själv mindre ensam idag?
– Ja, jag fick sådant otroligt stöd från min omgivning i den här processen. Man får inte vara rädd för att be om hjälp.

Fakta

Stammis på Globen

Namn: Gussy Löwenhielm

Ålder: 42

Yrke: Författare/komiker.

Bästa med Enskede: ”Jag har haft en väldig glädje av att bo nära Globen med gångavstånd till konserter. Sedan är det underbart för barnen att alltid ha en park runt hörnet”.