ANNONS

Han vill förtäta Stockholm

32-årige Gustav Svärd är en av grundarna till föreningen Yimby som vill att Stockholm förtätas allt mer - till skillnad från många andra.
32-årige Gustav Svärd är en av grundarna till föreningen Yimby som vill att Stockholm förtätas allt mer - till skillnad från många andra.
Stockholms stads planer om förtätning i olika områden möter ofta motstånd.

Gustav Ström går mot strömmen.

Han är grundare till föreningen Yimby som önskar mer förtätning.
ANNONS

32-årige Gustav Svärd bor i Bandhagen sedan i somras. Han trivs i sin och hustruns bostadsrätt, men har annars inte så mycket till övers för området som han upplever är ”lite av en sovstad.”

– Det är en väldigt tydlig förort. Här finns ett stråk med affärer som inte lyckas koppla ihop delarna av förorten, säger han.

Gustav Ström tycker att det saknas stadskänsla.

När Lokaltidningen Mitt i träffar honom i Bandhagens centrum vid halv sju-tiden på kvällen tycks den enda aktiviteten i området vara trafiken till och från matbutiken.

– Jag skulle hellre vilja bo i innerstan, men det är omöjligt med det prisläge som är, säger Gustav Svärd.

Därför arbetar han sedan fyra och ett halvt år tillbaka för att vidga innerstan, att förtäta den befintliga staden.

– Vi var fyra personer som satt på ett internetforum och diskuterade stadsbyggnad. Vi tyckte att mediebilden av nybyggen ständigt var av ondo. Själva tyckte vi tvärtom och ville göra den åsikten hörd.

Därför beslutade de sig för att starta föreningen Yimby (Yes In My Back-yard), en travesti på det engelska uttrycket Not in my backyard.

De vill – precis som det låter – att det byggs på deras baksida. Med det argumentet uppvaktar de politiker och stadsdelsförvaltningar.

ANNONS

– Bygg mer. Förtäta mer. Det skulle kunna bidra till att lösa bostadsbristen i Stockholm, säger Gustav Ström.

– Vi anser att man måste utnyttja den befintliga infrastrukturen. Om man bygger längre och längre ut så skapar man samtidigt mer och mer biltrafik.

Mitt i har vid flera tillfällen skrivit om grannar och föräldragrupper som uttryckt kritik och oro mot förtätningsplaner.

Exempelvis har de aktuella planerna att bygga en stadsdel för närmare 10 000 invånare på Årstafältet mött hårt motstånd av närboende som vill bevara grönområdet.

Men Gustav Svärd och hans föreningsvänner gillar planerna.

– Spara en ordentlig park, men bygg urbant så att det nya kopplas ihop det med övriga området, säger han.

– Man kan inte behålla allting som det är eller alltid har varit, vi måste utnyttja den infrastruktur som finns. Vissa saker och ting måste då stryka på foten.

Gustav Svärd skulle som sagt gärna se en förtätning i sin egen förort Bandhagen, även om han menar att det skulle krävas omfattande arbete för att möjliggöra det.

I grannförorten Högdalen vore det en betydligt enklare förändring, menar han.

– Vid många tunnelbanestationer finns det bara en utgång, i ena änden. I Högdalen skulle man kunna bygga en utgång även i andra änden och möjliggöra bebyggelse även där. Det vore att ta vara på infrastrukturen.

Bygg mer. Förtäta mer. Det skulle kunna bidra till att lösa bostadsbristen.Gustav Svärd

Fakta

Här vill Gustav bygga

Älvsjö: ”Planerna på tvärbanan syd mellan Älvsjö och Flemingsberg skulle tillsammans med bebyggelse med stadskänsla få Älvsjö att kunna bli en del av innerstaden i stället för att bara ligga nära centrum.”

Gullmarsplan: ”Förtäta runt Gullmarsplan och Globen, och försök bygga över och binda ihop innerstaden och Gullmarsplanområdet.”