Han vill samla alla 57:or till fest

Peter Berggren vill samla sina jämnåriga från sin skoltid, dock inte på Viby loge, som var dåtidens nöjescentrum.
Peter Berggren vill samla sina jämnåriga från sin skoltid, dock inte på Viby loge, som var dåtidens nöjescentrum.
Viby loge på det glada 70-talet.
Viby loge på det glada 70-talet.
Några elever på Häggviksskolans skolgård.
Några elever på Häggviksskolans skolgård.
Atlantic Crossing gavs ut 1975.
Atlantic Crossing gavs ut 1975.
Klassåterträffen förra året för niorna som gick ut Häggviksskolan 1973 blev ovanligt lyckad.

Nu vill Peter Berggren ta det ett steg till och samla alla som gick ut nian det året – i hela Sollentuna.

Klassåterträffar i all ära, men en kompiskrets låter sig sällan begränsas av de fyra väggarna i ett klassrum. Därför kläckte några gamla Häggviksbor idén om att samla alla som gick ut nian samtidigt– i hela Sollentuna.

– Förra året hade vi en väldigt lyckad klassåterträff för oss som gick ut 9 A och B på Häggviksskolan 1973. Och vi började prata om alla de andra från den tiden, som inte gick i just de klasserna, berättar Peter Berggren, en av initiativtagarna.

I februari i år, efter en tids planerande, lade de upp en hemsida där alla som är födda 1957 i kommunen bjuds in till en stor fest den 1 november. De kallar det 57-57.

– Vi som är födda 57 fyller 57 år 2014, det är klart att den här festen måste ske i år då, säger Peter Berggren.

Festen hålls på Scandic Star i Sollentuna centrum. Men det var inte där Peter och de andra 57:orna höll igång när det begav sig. Förutom de många ungdomsgårdarna – Pavven, Lunden och Gillet för att nämna några – var det Viby loge som var nöjeslivets epicentrum för den generationen Sollentunabor.

Från början var det söndagsbingon i FK Sollentunas regi som drog publik till den gamla ladan, men i mitten av 1970-talet började de med disco. Peters bror var en av initiativtagarna, och Peter själv agerade dj ibland.

– Det var lite vildare på Viby loge än på ungdomsgårdarna, det förekom en del mellanöl om man säger så, men det blev lite av en institution, och det kom folk som åkte från andra kommuner, berättar Peter.

Hittills har det kommit in nästan 100 anmälningar till återträffen den 1 november. En bedrift i sig, enligt informationen de har fått från kommunen började omkring 500 personer i hela kommunen nian 1972, men Peter hoppas på minst 150 personer.

– Det är många från Häggvik, Tureberg och Helenelund som har anmält sig, men vi har haft svårt att nå ut till Edsberg så dem vill vi gärna försöka bjuda in, säger Peter.

Den som har tröttnat på 1970-talsmodet kan andas ut, för klädkoden är valfri. Däremot kommer både musiken och maten att gå i årtiondets tecken.

– Det blir 70-talsbuffé med sådant som var populärt då, till exempel avocado och räkor, rostbiff, päron. Och så blir det levande band, Vinylbandet, där tre av medlemmarna faktiskt gick på Häggviksskolan, berättar Peter Berggren.

Fakta

Femtisjuorna fyller 57 i år

57–57 är en återträff för alla som är födda i Sollentuna 1957 och som alltså blir 57 år i år.

Festen hålls den 1 november på Scandic Star.

Information och anmälan finns på hemsidan 5757sollentuna.se

Några kändisar födda -57:

Lars Ohly.

Mona Sahlin.

Thåström.

Sissela Kyle.

Dr Alban.

Martin Timell.

Ernst Kirchsteiger

Dolph Lundgren.