Han vill se vattnet spruta året runt

Eric Ackelman ser Millesstatyn från sitt köksfönster, och saknar vattenstrålen under vinterhalvåret.
Eric Ackelman ser Millesstatyn från sitt köksfönster, och saknar vattenstrålen under vinterhalvåret.
Vattnet som sprutar ut från Carl Milles-statyn i Nacka strand, och som då fullbordar en båge, sprutar av ekonomiska skäl endast sommartid – och då bara ibland.

Grannen Eric Ackelman tycker att det gör Nackasymbolen ofullbordad.

Den 23 meter höga skulpturen i brons och stål står vackert placerad vid vattnet i Nacka strand sedan 1995, men ”Gud fader och himmelsbågen” ritades redan 1946 av Carl Milles. Skulpturen är konstruerad så att vatten pumpas upp från Saltsjön och sprutar ut från statyns topp för att fullborda en båge. Vintertid är dock vattnet avstängt.

Eric Ackelman, som bor i Nacka strand och som ser skulpturen från sitt köksfönster, har länge sökt en förklaring till det.

– Statyn förlorar sitt skönhetsvärde, säger han och jämför skulpturens värde för Nacka med Lilla sjöjungfrun i Köpenhamn.

Han får medhåll av Dennis Dahlqvist, konstkritiker på Sveriges televisions kulturredaktion.

– Jag kan tycka att vattnet ska fungera året runt. Det låter lite snålt att ägaren inte tillåter det. Om det är bolaget som förvärvat fastigheten där statyn ligger så har de ansvar för att statyn fungerar som tänkt. Milles är kanske Sveriges mest kända skulptör.

Dahlqvist tycker att det är olyckligt när privata ägare som har konst på offentliga platser inte tar fullt ansvar. Han jämför med privatisering av vården, där man förväntar sig lika god vård även vid en privatisering.

Frank Liestam, teknisk förvaltare på bolaget Tamgroup som äger statyn, säger att man tog beslutet 2013 att stänga av vattnet under vinterhalvåret, mycket av besparingsskäl. Bolaget anser att det inte är någon mening att låta statyn spruta vintertid, när det snöar.

– Man kan ha åsikter om det. Nu har vi tagit beslutet, säger han.

Eva Maria Persson, stadsarkitekt i Nacka, säger att kommunen inte har någon åsikt om att vattnet endast sprutar på sommarhalvåret.

– Den här statyn är viktig för Nacka. Vi får nog vara nöjda med vattensprut under sommarhalvåret, säger hon och tillägger att hon tycker att statyn har en ”stark form” även utan att vattnet.

Även sommartid händer det att vattnet stängs av, när det blåser in mot land där Restaurant J ligger. Det kan ske flera gånger under en sommardag, enligt Maurizio Barberis, restaurangens vd.

Eric Ackelman tycker att kommunen kan ta över Milles-statyn om det är pengar det handlar om.

– Det är ändå det offentliga rummet, säger han.

Något sådant är dock inte aktuellt, enligt Eva Maria Persson.

Vattnet i Milles-statyn släpps på den 1 maj och är tänkt att spruta fram till den 30 september.