ANNONS

Han vill slå i byggbromsen

För att få ordning på Nackas ekonomi kan Mats Gerdau (M) tänka sig dra i byggbromsen då det gäller kommunala investeringar.

– Vi har byggt otroligt mycket de senaste åren och vi behöver en andningspaus, säger han.
ANNONS

På Mats Gerdaus kontor i ledamotshuset vid Riksdagen står ett par flyttkartonger uppstaplade i ett hörn. Annars är det inte mycket som tyder på att han efter sex år snart gör sin sista arbetsdag som riksdagspolitiker.

– Det känns så klart lite vemodigt att lämna kollegerna och kamratskapet här, men då det gäller att plocka ihop mina papper är jag inte sentimental, säger Mats Gerdau.

Han tänker lämna nycklarna till kontoret på torsdagen, sedan väntar julledighet. Den 1 januari tar han över som kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

– Att vara riksdagsman har varit ett fint och tungt uppdrag, men jag ser inte uppdraget som kommunstyrelsen ordförande som mindre fint eller mindre tungt. Det är mer direkt och lättare att få saker gjorda i en kommun, vilket passar mig bra.

Att Mats Gerdau tar över som kommunstyrelsens ordförande innebär samtidigt att Erik Langby stiger åt sidan efter 30 år i Nackapolitiken.

– Det är en utmaning att efterträda Erik och det är en tung mantel att axla. Han har gjort otroligt mycket och varit arkitekt för hur mycket i Nacka utvecklats.

När Erik Langby avgår vädrar de andra partierna i kommunen morgonluft i frågan om Moderaternas dominans kan brytas.

– Jag vill att Alliansen ska bli starkare och att samarbetet ska utvecklas. Samtidigt gillar jag konkurrens och det är bra att de andra partierna försöker rycka bort stafettpinnen från mig. Men motståndarna kommer inte att få en lätt match, säger Mats Gerdau.

Nackas ekonomi har varit väldebatterad de senaste åren. Renoveringen av stadshuset och en stark utbyggnadstakt har satt hård press på kommunens finanser och beslut om skattehöjning togs 2011.

ANNONS

– Vi ska ha ordning på vår ekonomi. Min målsättning är att vi ska kunna sänka skatten 2014, men som det ser ut nu kommer det antagligen bero på Sveriges ekonomiska utveckling i stort.

Ett sätt att få ordning på ekonomin kan bli att kommunen bromsar utvecklingstakten då det gäller investeringar i kommunal regi, som idrottsanläggningar och liknande, menar Mats Gerdau.

– Samtidigt vill jag se att fler bostäder byggs. Men vi har byggt otroligt mycket de senaste åren och vi behöver en andningspaus.

Under hösten har Mats Gerdau skolats in och gått bredvid Erik Langby för att vara redo att ta över efter nyår. Redan nu har han fått ta del av Nackabornas stora engagemang för sin närmiljö.

– Det har blivit en del samtal med synpunkter och någon som varit arg. Nackabor gillar att diskutera. Men det handlar om att försöka förklara varför vi gör vissa saker. Och det vore bra tråkigt om alla tyckte lika.

Mats Gerdau lämnar riksdagen och nu ser han fram emot att ta över efter Erik Langby.

Fakta

Läser om vikingar

Namn: Mats Gerdau.

Bor: Älta.

Familj: Gift med Agneta och har två vuxna barn.

Lön: 82 400 kronor i månaden (från årsskiftet).

På nattduksbordet: En bok om vikingafynd och Kunzelmann & Kunzelmann.

Fakta

Ombyggnaden av stadshuset? ”Vi har fått ett funktionellt hus med plats för fler. Men bygget blev en dyrköpt läxa. Nu vet vi hur vi inte ska göra.”

Höjningen av skolhyrorna? ”Vi har en av Stockholms lägsta skolhyror per elev. Vi står inför omfattande renoveringar och kommer också att kompensera skolorna för hyreshöjningarna.”

Dragningen av tunnelbanan? ”Jag försöker förhålla mig objektiv tills förstudien är klar.”