ANNONS

Han vill stoppa rasisterna inom vården

"De här personerna har brutit mot vårdyrkets etiska principer. Därför bör deras yrkeslegitimationer dras in", säger Kahin Ahmed från Rinkeby.
"De här personerna har brutit mot vårdyrkets etiska principer. Därför bör deras yrkeslegitimationer dras in", säger Kahin Ahmed från Rinkeby.
Flera läkare och sjuksköterskor har anonymt via nätet spridit rasistiska uttalanden och hat mot invandrare. Det visar en artikelserie i Aftonbladet och Rinkebybon Kahin Ahmed är en av många som reagerat.
ANNONS

En läkare i 60-årsåldern skrev för några år sedan på sajten Avpixlat att ”IQ bland dom nyinvandrade ligger i nivå med vad som betraktas som lätt förståndshandikapp”. Han skrev även på en annan sajt att ”majoriteten somalier ägnar sig inte åt annat än att tugga kat och kriminalitet”.

När Aftonbladet konfronterar mannen så vidhåller han att IQ i Somalia ligger runt 70. En uppgift som Monika Orski, ordförande för Mensa Sverige, en förening för intelligenta människor, avfärdar som ”fullkomligt orimligt”.

En manlig sjuksköterska i 40-årsåldern skrev 2012 nedsättande kommentarer om både somalier och muslimer på Avpixlat. När Aftonbladet kontaktar mannen är han ångerfull och hävdar att slutat att skriva sådant.

Såväl Läkar- som Vårdförbundets ordförande är upprörda över avslöjandena och menar at detta påverkar förtroendet för all vårdpersonal.

Rinkebybon Kahin Ahmed kände sig kränkt när han läste vad läkarna och sjuksköterskorna hade skrivit.

”När de kallar en hel folkgrupp för förståndshandikappad har de gått över en gräns”, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

Kahin Ahmed är ersättare för Moderaterna i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd. Han vill med sitt debattinlägg bidra till kampen mot rasismen.

”I den somaliska gruppen finns det högutbildade, läkare, lärare, ingenjörer, psykologer, piloter och så vidare, precis som i andra grupper i samhället. Vårdpersonalens argument utgår ifrån ett rasifieringstänkande, där en grupp människor fråntas sitt mänskliga värde”, skriver han.

Kahin Ahmed vill att beslutsfattare inom vården undersöker om de berörda personerna kan fråntas sina yrkeslegitimationer.

ANNONS

– De här läkarna och sjuksköterskorna har brutit mot vårdorganisationernas värdegrund, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, säger till Aftonbladet att högskolorna och universiteten bör göra hårdare kontroller så att rasistiska studenter inte får ut sina legitimationer.