Han vill tälja skoguld i Kina

På 1990-talet gick många runt i tröjor med Bondelid-tryck. Nu kränger Claes Bondelid gympaskor i stället.
På 1990-talet gick många runt i tröjor med Bondelid-tryck. Nu kränger Claes Bondelid gympaskor i stället.
Claes Göran, Sweden – made in China.
Claes Göran, Sweden – made in China.
Claes Bondelid är mannen bakom de där tröjorna som var storsäljare på 1990-talet.

Nu har han börjat med skor och öppnat butik på Odengatan.

Claes Bondelid sticker ut sin yviga kalufs ur personalutrymmet och skiner upp.

– Jag känner igen dig, har vi varit ihop eller?

Nej, det har vi ju inte. Men vi är båda infödda stockholmare och sågs i vimlet på det glada 1980-talet. Jag föreslår olika discon och klubbar där vi eventuellt kan ha setts.

Först efter intervjun kommer jag på varifrån jag minns honom: rullskridskobanan i marmorhallarna där jag storögd stod och tittade på hur kids i avklippta jeans och t-shirts med upprullade ärmar gled runt på grillor som om de aldrig gjort annat. Han var en av dem.

Butiken ligger i den lokal där det tidigare låg en affär med katt-tema. Nu inredd med fejkad patinering. Hyllor där skorna exponeras täcker ena långväggen. Det är ungefär samma med dem – tillverkade i Kina men med ”Claes Göran, Sweden” inpräglade i gummisulan.

Claes Bondelid går ut i köket och fipplar med kaffemaskinen innan han kommer tillbaka och slår sig ner i en chesterfieldfåtölj.

Det var alltså det här med hur han kom in på att göra sneakers.

– Jag skulle bli pappa på gamla dar, så jag pensionerade mig från företaget. Tanken var att jag skulle vara hemma och baka bröd.

Men så blev det inte.

När hans flickvän gått till jobbet gick han och lade sig i sängen och nätsurfade med neddragna gardiner.

– Folk började undra vad jag höll på med och det gjorde min flickvän också. Så jag sa att jag gjorde sneakers. För jag kunde inte fatta vilka jympadojjor jag skulle köpa. Allt är så färgglatt. Och när jag sagt det tillräckligt många gånger var det lika bra att också göra det.

I den vevan ringde tidskriften Filter och berättade att de skulle göra ett temanummer om Martin Schibbye och Johan Persson. Ville Claes köpa annons? Det blev ett uppslag där han berättade att skorna inte fanns i sinnevärlden, men att han jobbade på det. De tyckte det var så kul att de körde den där annonsen flera gånger.

När han väl kom igång tömde han garderoben på alla skor han hade.

– Jag ville sammanföra dem i en enda dojja. Jag höll på i flera månader. Sedan åkte jag till en fabrik i Kina som sa att det inte gick. Då åkte jag till Korea, Italien, Jugoslavien. Till sist var jag tillbaka i Kina och hittade en leverantör.

Sneakers är en produkt som ofta framställs under dåliga förhållanden för både miljö och dem som arbetar i fabrikerna. Hur är det med dina skor?

– Jag har intialt inte tänkt på det alls. Jag ville göra en bra dojja och vände mig till människor som har skills. Och jag ville inte att de skulle vara för dyra. Men vi tänker att om vi på den marknad där vi går in kan ta 20 procent av Converses marknadsandelar är det bra. Och var bor det flest människor? Jo, i Kina. Så nu har vi anställt folk i Shanghai och öppnat en webbshop där. Vi har haft visningar och många som var där gillade det.

Jag ville göra en bra doja och vände mig till människor med skills.claes bondelid

Fakta

Skor sig på modebranschen

Namn: Claes Bondelid.

Ålder: 57 år.

Gör: Entreprenör i modebranschen.

Familj: Flickvän och fyra barn, 23 och 18

år, samt en ny kull med ett barn på snart 2 år och ett på 6 månader.

Bor: Lägenhet vid Odenplan.

Aktuell: Öppnade sin skobutik Claes Göran i förra veckan.