Det hände i Husby för fem år sedan

Bilbrand under kravellerna 2013.
Bilbrand under kravellerna 2013.
Det är nu fem år sedan kravallerna i Husby. Här sammanfattar Mitt i händelseförloppet.

Den 13 maj sköt polisen en 68-årig knivbeväpnad man till döds i hans hem i Husby. Det har beskrivits som den tändande gnistan till upploppen i Husby som startade på kvällen den 19 maj.

Upploppen pågick i fem nätter. Omkring 150 fordon brand. Husby centrum vandaliserades och ett garage eldhärjades vilket framtvingade evakuering av närboende. Stenkastning skedde mot polis och räddningstjänst.

Upplopp sprider sig

Oroligheterna spreds sig till andra delar av Stockholm – Tensta, Rinkeby, Bredäng, Norsborg, Skarpnäck, Flemingsberg, Rågsved, Farsta, Jordbro.

Det spred sig även till andra städer Örebro, Umeå, Gävle, Falun, Borlänge, Linköping, Växjö, Västerås.

Motaktioner startade från civilsamhället för att få stopp på upploppet. Bland annat initiativet Lämna en sten – plocka en korv som bidrog till att lugna oroligheterna och uppmana unga till korvgrillning istället. Ett initiativ som bland annat Peppe Boroodjeni stod bakom.

Storbritannien, USA, Nederländerna och Nya Zeelands ambassader och UD avrådde sina medborgare från att besöka Husby och andra område i Stockholms län.

32 skadade poliser

Den 27 maj hade 44 personer gripits, 17 anhållits och en person häktats. Fem ungdomar omhändertagits enligt LVU

En förundersökning mot den polis som sköt den knivbeväpnade mannen i Husby till döds inleddes i maj men lades ned i augusti 2013 med motiveringen att skottet hade avlossats i nödvärn. Förundersökningen togs åter upp i oktober 2013 men lades åter igen ner i juli 2014.

I samband med kravallerna skadades 32 poliser. 

Kostade miljoner

Kostnaden för polisens insats landade på cirka 10 miljoner, vilket då var mer fem gånger mer än en vanlig vecka. Brandförsvaret räknar med att deras insats har kostat en miljon, vilket är 100.000 kronor extra för varje dygn som insatsen pågick

Många av dem som drabbades av bilbränderna saknade en försäkring. Mitt i kunde i en granskning avslöja att det kostade tusentals mer att försäkra sin bil om man är folkbokförd i Järva jämfört med andra stadsdelar och kommuner i Stockholms län.