ANNONS

Det här hände i Sundbyberg på 10-talet

Sundbyberg under 2010-talet: Grand Garbo stänger, tillfällig bro blir långvarig och populär tv-serie sätter Sundbyberg på kartan.
Sundbyberg under 2010-talet: Grand Garbo stänger, tillfällig bro blir långvarig och populär tv-serie sätter Sundbyberg på kartan.
Några veckor in på 2020-talet kan vi se tillbaka på 10-talet. Vad var det som hände egentligen? Vad var vi med om? 
Mitt i listar några händelser i Sundbyberg som du kanske minns, kanske inte.
ANNONS

Populationen i Sumpan ökar

Under åren 2010-2019 var det just i Sundbyberg som befolkningen ökade som mest i hela Sverige. 2018 passerade befolkningssiffran 50 000 och kommunen räknar med att ytterligare 5 000 personer kommer bo i kommunen år 2021.

Spårvagnen kom tillbaka

Buss 515 följer i princip den linje som spårvagnslinje nummer 15 körde för många år sedan (åren 1910-1959). Efter ett stort byggprojekt kom 2014 tvärbanan till Sundbyberg och tar nu sina passagerare mellan Sickla och Solna station dagligen.

Ove Rödin, som har bott i Sundbyberg hela sitt liv, minns hur han som tioåring åkte spårvagn genom Sumpan för 25 öre.

Hal bro mellan Rissne och Ursvik i Sundbyberg

Tillfälliga bron

Mellan Ursvik och Rissne byggdes i början av 2010-talet en cykelbro som var tänkt att vara tillfällig. Politiker anser att den är farlig då den blir hal när temperaturen sjunker. Det ska komma en ersättningsbro, men den lär dröja till 2022…

Farliga bron ska bytas ut – men inte förrän efter 2022

Världens högsta trähus

Vid Rissneleden planerades ett 65 meter högt hus helt i trä. Det var detta projekt – världens högsta trähus – som skulle sätta Hallonbergen och Sundbyberg på världskartan. Men 2015 satte Swedavia, som driver Bromma flygplats, stopp för planerna. Enligt säkerhetsreglerna får hus nämligen inte vara högre än 59,4 meter över havet.

Sex planerade saker under 10-talet – som aldrig blev av

ANNONS

Utsatt område

2016 presenterade Polisens nationella operativa avdelning (NOA) en kartläggning av de bostadsområden i Sverige som har störst problem med kriminalitet. Husby, Rinkeby och Tensta pekades ut, men även Sundbybergsområdena Rissne och Hallonbergen.

Det polisen och kommunen hade noterat var att droghandel i garage blev ett allt större problem och otryggheten i området ökade.

Polisavspärring efter Dubbelmordet i Hallonbergen 7 mars.

Dubbelmordet i Hallonbergen

7 mars 2017 bröt sig flera män in i en bostad i Hallonbergen. En 39-årig man som bor i lägenheten lyckades fly, men hans 41-åriga sambo blev kvar med gärningsmännen. Samtidigt som mannen springer i från platsen och larmar polisen, knivhuggs hans sambo till döds i lägenheten. Därefter hinner gärningsmännen ifatt honom och dödar honom på öppen gata.

Motivet för morden ska ha varit att paret hade kallats till vittne för ett mord på en tungt kriminellt belastad 25-årig som sköts till döds 22 januari samma år.

Dubbelmordet skakade Sverige och gav nytt ljus åt det ökade våldet i storstädernas förorter.

Fem personer döms för morden i Hallonbergen

Grand Garbo Gretas Sundbyberg

Legendariska dansstället stängde

Efter 35 år av fest med minnen av dans, skratt och kärlek stängde Grand Garbo baren för sista gången.

Där hade Ted Gärdestad och Nicklas Sundberg festat, bland andra.

Så minns vi Grand Garbo

Bonusfamiljen fjärde säsong

Sundbyberg blev skådeplats

När den nu framgångsrika tv-serien Bonusfamiljen skulle börja produceras fick platsrekaren Per Kjellin i uppdrag att hitta locations, alltså inspelningsplatser. Ganska snart föll valet på Sundbyberg.

– De vill ha en småstadskänsla fast med närheten till Stockholm, med anknytning till pendeltåg eller tunnelbana. När jag fick uppgiften att hitta det var jag runt i alla kranskommuner och förorter, men Sundbyberg hade allt vi letade efter, säger Per Kjellin i en intervju med Mitt i.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.