ANNONS

E-handel och ombud – detta gäller nu för seniorer i Haninge

Magnus Törnblom och Mikael Gadd. Ica, Willys och Hemköp.
Magnus Törnblom och Mikael Gadd. Ica, Willys och Hemköp.
Äldre människor i Haninge bör nu undvika mataffärer helt och hållet, enligt Folkhälsomyndighetens nya råd som följer de nya riktlinjer som kommit för att förhindra smittspridningen av coronaviruset.
Mitt i har kollat vad som gäller lokalt.
ANNONS

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade i veckan de nya råden som gäller för att förhindra smittspridningen.

Personer under 70 år bör undvika rusningstrafik och fester som kalas, bröllop och dop, och äldre personer över 70 år uppmanas nu helt att undvika mataffärer och kollektivtrafiken.

Matbutikerna har också nya regler att förhålla sig till. De bör nu begränsa antalet kunder som vistas i butiken samtidigt, samt anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra i köer.

Vi gör absolut allt vi kan

Mikael Gadd, Ica Maxi Haninge

När Mitt i ringer runt visar det sig att mer generösa seniorrabbatter, ett underlättande för anhöriga och anhöriga att handla åt äldre, skyddsglas och avståndsmarkeringar gjorts i flera butiker i Haninge.

Mikael Gadd, handlare på Ica Maxi Haninge, berättar att butikens ordinarie onlinehandel är hårt ansatt av kunderna.

– Men vi gör absolut allt vi kan, skulle jag säga. Vi har en app där äldre kan beställa ett antal artiklar som vi plockar ihop och kör hem till dem. Eller så kan de mejla eller ringa till oss om vad för varor de vill beställa så kan vi köra hem det, säger han.

Mikael Gadd, Ica Maxi Haninges handlare. Foto: Pressbild

Mikael Gadd, Ica Maxi Haninges handlare. Foto: Pressbild

Ica Maxi Haninge underlättar även för anhöriga, frivilligorganisationer och människor som vill hjälpa äldre att handla i corona-situationen, berättar han.

ANNONS

– Vi stöttar också projektet God hjälp, där flera av landets ledande livsmedelskedjor gått samman för att underlätta matinköp för de som behöver isolera sig.

Gör ni mer?

– Vi har golvdekaler om 1,5 meters avstånd i butiken och massor med informationsmaterial om situationen. Och vi har gjort det lättare för anhöriga att handla åt seniorer som nu kan nyttja seniorrabatt alla dagar i veckan i stället för tisdagar och onsdagar genom sina ombud.

Ni har inte öppnat butiken tidigare?

– Nej, rätt många butiker har ju gjort det och jag kan förstå situationen, men rekommendationen är ju att riskgruppen ska hålla sig hemma.

Berit Johansson - Äldre i Haninge om Corona - Äldre kvinnan vid busshållplatsen på Sleipnervägen,

Mitt i träffade Berit Johansson vid en busshållplats i Handen i veckan. Hon är en av många äldre som känner sig tvingade att ta sig till Haninge centrum för att köpa medicin eller varor. Nu uppmanas riskgruppen att helt hålla sig från butiker och be andra om hjälp att handla eller beställa hem varor online.

Flera Hemköpsbutiker, däribland Hemköp i Haninge centrum, har sedan coronavirusets spridning reserverat första öppettimmen för just seniorerna.

– Men tanken är inte att de som inte bör gå och handla ska gå och göra det. Men för de som inte har någon som kan hjälpa dem att handla, så är det bättre att gå och handla när det i princip är tomt i butiken, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood, som äger både Hemköp och Willys, och som också stöttar God hjälp-projektet.

– Det är grunden till varför vi väljer att göra så i dessa butiker och så är det fortfarande.

Magnus Törnblom, presschef på Axfood som äger Hemköp och Willys. Foto: Pressbild

Magnus Törnblom, presschef på Axfood som äger Hemköp och Willys. Foto: Pressbild

Huvudbudskapet till de äldre och riskgrupperna från såväl Folkhälsomyndigheten som dagligvaruhandeln är att de ska undvika så mycket social kontakt det bara går, poängterar Magnus Törnblom.

– På Willys-butikerna i Haninge och Huddinge och på andra håll har vi redan installerat plexiglas för att skydda både medarbetare och kunder och avståndsmarkeringar vid kassalinjerna finns, säger han.

– Även många av våra Hemköpsbutiker sätter nu upp pleixiglasskydd, markeringar i golvet och tar fram informationsmaterial.

Nu onlinebutik för riskgrupper

Axfood har också startat en ny onlinebutik, Mat.se, som är särskilt framtagen för människor i riskgrupper, där man kan beställa tre olika färdiga måltids- och hygienkassar med leverans till dörren nästa vardag, berättar Magnus Törnblom.

Vi har markerat avstånd för kassaköerna och monterat specialskydd för kassörerna

Gabriel Gröning, Ica Supermarket Västerhaninge

I Västerhaninge började Ica Supermarkets butikschef Gabriel Gröning förra veckan att öppna butiken en timme tidigare tisdagar och torsdagar för riskgruppen.

Uppmanar andra att handla åt äldre

Han väljer, trots de nya restriktionerna, att behålla de tidiga öppettiderna för att sprida ut kundflödet över dagarna.

– Vi ser såklart gärna att nära, kära, vänner och vardagshjältar i Västerhaninge fortsätter att hjälpa riskgruppen att handla. Vi har markerat avstånd för kassaköerna och monterat specialskydd för kassörerna, säger Gabriel Gröning.

Bild från Ica Supermarket i Västerhaninge. Foto: Ica

Bild från Ica Supermarket i Västerhaninge. Foto: Ica

Enligt Folkhälsomyndigheten blir det inga sanktioner mot de personer som bryter mot riktlinjerna kring att förhindra smittspridningen. Men det är likväl en skyldighet att följa dem och det är inte frivilligt, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.