ANNONS

Handeln blev vinnare när sommarvärmen uteblev

Badstranden byttes ut mot shoppingturen när värmen uteblev.

– När folk inte kan bada vill de shoppa, äta och fika, säger kaféägaren Erika Bergman i Sundbyberg.
ANNONS

Hon är delägare på kaféet och inredningsbutiken Garden i Signalfabriken. Sommarens regniga och kyliga väder gjorde att kunderna strömmade till.

– För oss var sommaren väldigt bra. När det är kallt i luften och i vattnet vill man komma in och mysa. Jag tror att vädret har gagnat hela restaurangbranschen, ­säger Erika Bergman.

Detaljhandeln i landet noterade bra försäljningssiffror i sommar. Försäljningen av kläder ökade med över 13 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. Skoförsäljningen steg samtidigt med 17,6 procent, enligt Stilindex från Svensk Handel.

En annan bransch som vann på det dåliga värdet var bygg- och järnhandeln. I juni ökade försäljningen i den branschen med 16 procent i löpande priser jämfört med samma månad i fjol.

– 16 procent är helt fantastiska siffror. När man är ledig är det vanligt att man är hemma och fixar. Det har definitivt varit så i år, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Vädret, butikernas reor och att folk har fått skatteåterbäring är faktorer som gjort att handeln generellt gått bra, enligt Lena Larsson. Även i Sundbyberg har butiksägarna som Lokaltidningen Mitt i pratat med haft en bättre sommar än väntat.

Rieds Skor i Sundbyberg hade en mycket bra försäljning. Klädbutiken Kåges Herr hade en försäljningsökning i paritet med branschen i stort, enligt delägaren Håkan Simonsson.

– Kortärmat och shorts har gått sämre medan det mesta annat har gått bättre, säger han.

På Nordqvist Färg på Sturegatan märktes att många fixade i hemmet.

ANNONS

– Jag tror att många ställde in semestern och valde att renovera i stället, säger delägaren Anders Elofsson.

På senare tid har lokaler gapat tomma på Sturegatan. Anders Elofsson upplever att Signalfabrikens och Sturegatans butiker konkurrerar om samma kunder.

Samtidigt upplever butiksägare i Signalfabriken att folk ännu inte riktigt hittar dit. Marie Adolfsson är butikschef på Hemtex-butikerna i Solna centrum och Signalfabriken. I somras gick försäljningen bättre i Solna än i Sundbyberg.

– I Solna hade vi mycket kunder. Är vädret dåligt lockas folk mer av ett inomhuscentrum.

Alla intervjuade butiksansvariga tror att handeln i centrala Sundbyberg går en ljus framtid till mötes.

– Sundbyberg växer hela tiden. För Sundbybergs stadskärna är det viktigt att vi har nischade butiker med god service, säger Håkan Simonsson.

Butiker och kaféer hade ett uppsving i sommar. Garden i Signalfabriken hade fler gäster än vanligt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.