ANNONS

10 stora händelser under det gångna decenniet

10 viktiga händelser i farsta
Mycket har hänt i Farsta under de senaste tio åren.
Dödsskjutningar, olovliga rejvfester och studentbostäder som delade Gubbängen är bara några stora händelser i stadsdelen Farsta under 10-talet.
ANNONS

Dödsskjutningar och gängvåld

Gängvåldet har skördat många offer i söderort under 10-talet. En av de mest uppseendeväckande skedde 2018 då en 25-årig man som sedan tidigare var välkänd av polisen hittades skottskadad på Larsbodavägen, nära Farsta centrum. Mannen avled senare av sina skador på sjukhus.

Även under våren 2019 inträffade mord i närheten av Hökarängens tunnelbanestation. Polisen larmades till en parkeringsplats, där en man hittades allvarligt skottskadad. Även han avled senare av sina skador på sjukhus. I november greps och häktades på personer på sannolika skäl misstänkta för mordet.

Tidigt 2017 inträffade även en dödsskjutning på en man i 30-årsåldern vid Vårbyskolan.

Rejvfester höll grannar vakna

Under somrarna 2014, 2015 och 2017 rapporterades det om att grannar i Fagersjö hölls vakna under nätterna av hög musik från illegala revjfester i Snösätra. ”Ljudvågorna är omöjliga att stänga ute”, skrev en insändarskribent och många boende sa att de skulle tvingas flytta om inte polisen stoppade festerna.

rejvcollage

Även andra platser har drabbats under åren, som när 10 000 personer ska ha störts av en rejvfest i Nacka under 2016, enligt brottsförebyggande rådet. Foto: Arkivbild

OS-curling i Gubbängen

ANNONS

Inför det möjliga vinter-OS i Stockholm 2026, som inte blev verklighet, var flera grenar aktuella runtomkring söderort.

I ansökan OS-ansökan till den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) framkom det bland annat att ishockey kunde bli aktuellt i Globen, paralellslalom i Hammarbybacken och curling på Gubbängens IP i en curlinghall som planerades att byggas. ”Vi redovisar våra planer men ingenting är spikat till 100 procent”, påpekade Mats Olsson som är pressansvarig för Stockholm-Åre 2026.

Osthuset som delade Gubbängen

Efter år av protester togs det första spadtaget för den omstridda byggnaden i augusti 2018, som i folkmun kallas för Osthuset vid tunnelbanan i Gubbängen.

Studentbostäderna Knekten och den lite mer diskreta Maja, som många kallar för Osthuset och Legoladan, får 6-7 våningar med plats för 100 studentlägenheter.

Byggherren menar att de har anpassat sig efter kritiken, dock ”utan att göra avkall på den arkitektoniska kvaliteten. Den planerade inflytten är 2020.

”Skandal! Det är så tajt med plats här. Det finns så många andra ytor där de kunde ha byggt, sa en granne i Gubbängen till Mitt i tidigare. Illustration: Utopia arkitekter

Eu-migranter

Kring 2013 började tiggare dyka upp på gatorna i Stockholm. Många av dem kom från Rumänien. I början öppnade stockholmare både hjärtan och plånböcker – men numera har debatten hårdnat.

Flera kommuner har infört tiggeriförbud. Det är dock inte aktuellt i Stockholm, enligt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), så i Farsta är det tillåtet.

Härvan på Farsta Gård

I januari 2018 tog nya krögaren Jesper Boulliant över cateringverksamheten på Farsta gård. Farsta föreningsråd, som hyr gården av Stockholm stad, befann sig då i en rättslig tvist med den dåvarande krögaren som anklagades för att missköta restaurangen.

I november 2018 lämnar den tidigare krögaren slutligen restaurangen, efter en förlikningsprocess som kostar föreningsrådet hundratusentals kronor. Den 10 juni samma år har föreningsrådet slutat att stötta Boulliant ekonomiskt.

Hur det ska gå för cateringverksamheten på Farsta gård, får vi nog veta mer om under 2020.

Härjande vildsvin dog

Under en söndag hösten 2019 fick söderort ett plötsligt besök av härjande vildsvin. Djuren hade förvillat från Nackareservatet som tog sig till Sköndal och senare Enskede, Farsta och Fagersjö.

Tre av de fem vildsvinen mötte dock sitt öde under natten mot onsdag, då de blev påkörda vid Sofielundsplan. De andra två försvann spårlöst.

– Det är klart att det kan hända igen. Det var olyckligt att det blev såhär. Vi vill ha kontroll över de här djuren, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på Trafikkontore

Vildsvin fotograferade av Mats Stoltenberg

Trafikkontoret kallade ut jägare för att skjuta av djuren om de syntes till, vilket de aldrig gjorde. Foto: Mats Stoltenberg

Ungdomsrån

Under de senaste två åren har Mitt i rapporterat om ett eskalerande antal ungdomsrån – en problem som främst drabbat söderort.

Initiativ som ungdomsvärdar på gröna linjen och utökad polisnärvaro stävjade problemet ett tag – men fortfarande förekommer det att unga rånar unga.

Kåkstäder

2013 så rapporterade Mitt i om kåkstäder som byggdes av EU-migranter, runt om i söderort. En av dessa platser var Högdalen – där bodde ett 20-tal människor i en bosättning. Människorna avhystes 2014, och bosättningen revs.

Söderstadion revs

2014 revs Bajens hemarena Söderstadion, och många bajensupportrar fanns på plats för att ta med sig en bit av arenan hem. Stolar, räcken och grästuvor fick bli minnen från alla matcher som spelats på den 47 år gamla arenan.

Stadion revs för att ge plats år 500 bostäder inom området söderstaden.

Banejmarschen

Så här såg Bajenmarschen från Medborgarplatsen till Söderstadion. Foto: Åsa Sommarström

Vilka händelser minns du från 10-talets Farsta? 

ANNONS