ANNONS

Händelser vi minns från 10-talet i Huddinge

kollage-10-talet
Radhusbranden i Segeltorp, Spendrups flyttade från Vårby och Bandidos köpte hus i Snättringe – några stora händelser från 2010-talet.
Bryggeriverksamheten i Vårby försvann efter 50 år, MC-gänget Bandidos köpte en villa i Snättringe och kommunen hyrde ut villor till sina egna tjänstemän.
Dessutom snackades det om Södertörnsleden och Spårväg syd redan för tio år sedan.
Här är några nyheter vi minns från 10-talet.
ANNONS

Framtidens Flemingsberg

Det är under 10-talet som visionerna för Flemingsberg som en regional kärna för södra Stockholm har tagit form. Under hösten 2019 presenterades skisser för de storslagna planerna med skyskrapor och överdäckad järnväg. Planerna är att det ska bo 50 000 människor här och finnas 50 000 arbetsplatser år 2035.

Nya Flemingsberg – här är bilderna av storsatsningen

Spårväg syd kan vara ett steg närmare verkligheten

Vi har hört om den där spårvägen i ganska många år nu – och än så länge har ingen räls rullats ut. Ingeting är säkert förrän arbetet är i gång, men kanske kan planerna vara ett steg närmare verkligheten. Vid en presskonferens i början av oktober 2019 meddelande at planerna tidigareläggs fyra år – projektstart är nu 2020.

Spårväg syd tidigareläggs fyra år – drar igång redan nästa år

Bandidos köpte en villa i Huddinge

MC-gänget Bandidos etablerade sig i Huddinge genom att köpa en villa i Snättringe 2012. Några månader senare köpte kommunen villan på en exekutiv aktion för 4 miljoner kronor, med syftet att få bort MC-gänget från kommunen.

Nu har Huddinge tagit över Bandidos lyxvilla

ANNONS

Kommunskandal och guldspade

Mitt i Huddinges reporter Jani Pirttisalo avslöjade att kommunen hyrde ut villor till sina egna tjänstemän till hyror långt under marknadsvärdet. Fem tjänstemän, varav två chefer, stängdes av från sina jobb till följd av granskningen. Jani Pirttisalo vann Guldspaden 2014, som är ett prestigefullt pris för journalister, för granskningen om ”kommunvillorna”.

Mitt i:s reporter prisad – avslöjade kommunskandal

Radhusbranden i Segeltorp

2015 rasade bränder i en nybyggd radhuslänga i Segeltorp vid två tillfällen. Andra gången brann husen ner till grunden. Polisen misstänkte att branden var anlagd, men utredningen lades ner i brist på bevis. Efter det blev det en långdragen rättstvist kring vem som äger fastigheten och vem som ska städa upp på tomten. Först i år – 2020 – har radhusen börjat rivas.

Äntligen rivs radhusen i Segeltorp

Radhusbrand segeltorp

Bråten är fortfarande kvar efter radhusbranden i Segeltorp 2015. Foto: Julio C Saint Just

Spendrups stängde anrikt bryggeri i Vårby gård

År 1963 färdigställdes Wårby bryggeriets nya anläggning i vårby. 1989 togs togs bryggeriverksamheten över av Spendrups. 50 år senare – 2013 – går bryggeriverksamheten i Vårby i graven när Spendrup lägger ner produktionen och flyttar till Grängesberg. 172 personer förlorade sina jobb.

mitt-i-huddinge-spendrups-2012

Södertörnsleden skulle ha börjat byggas för tio år sedan

I slutet av 00-talet gav regeringen klartecken: Södertörnsleden skulle börja byggas 2010. Kostnaden var tre miljarder kronor.

Well, tio år har gått och Tvärförbindelse Södertörn – som den numera kallas – är fortfarande omtvistad och i planeringsstadiet. Enligt Trafikverket kan den tidigast börja byggas 2021-2023. Byggtiden uppskattas till åtta år.

Ta chansen att tycka till – i sista stund

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.