Händelserik helg för polisen på Söder

Rånförsök på två växlingskontor i Gamla Stan, en misshandel vid Medis såväl som på en buss vid Långholmsgatan. Det är några av helgens polishändelser.

I lördags eftermiddag strax före klockan 15 inträffade två försök till väpnat rån samtidigt i Gamla Stan.

Det rörde sig om två män som kom gående tillsammans på Västerlånggatan för att sedan gå in på varsitt växlingskontor, belägna mittemot varandra.

Väl inne försökte de med skjutvapen hota sig till pengar.

– Men de fick ingenting på något av dem, uppger Thomas Järnkrok, stationsbefäl på Södermalmspolisen.

Efter rånet sprang förövarna från platsen, den ene i riktning mot Didriks Fredriks gränd och den andre mot Rosenbad.

Enligt uppgifter från polisen ska förövarna ha varit omkring 180 centimeter långa och smärt byggda. Båda rånarna var mörkt klädda och hade snusnäsdukar för ansiktet.

En förundersökning är inledd avseende försök till rån.

Senare i lördags, klockan 17, inkom även ett larm om en misshandel vid Medborgarplatsen.

Den misshandlade personen ska ha varit i färd med att dela ut mat till hemlösa då han blev påhoppad av fyra unga män med näsdukar över ansiktet.

Anmälaren, som ska ha varit vaken och talbar, blödde ur ena örat efter att ha blivit sparkad i huvudet och fördes till Södersjukhuset med ambulans.

Enligt polisen är den drabbade aktiv i Nordisk ungdom, varför det kan vara ett politiskt motiverat brott. En anmälan avseende grov misshandel skrivs.

Under söndagskvällen klockan 20.18 inträffade ytterligare en misshandel, denna gång på en buss vid Långholmsgatan på Söder.

– En person har gått på bussen vid S:t Eriksplan och haft en dispyt med chauffören. När han går av bussen kastar han en kebab på busschauffören, uppger Thomas Järnkrok på polisen.

Då har det dock skett ett förarbyte, så det är inte samma chaufför som när mannen klev på.

– Busschauffören var efter honom då och sedan blir det slagsmål. Busschauffören slår ner den här personen.

Polis och ambulans åker till platsen och mannen som svimmat av körs till sjukhus. Polismännen skriver anmälan och motanmälan avseende misshandel.