ANNONS

Om ett år ska Handens ”nya” närakut stå klar

Landstingsråd Marie Ljungberg-Schött (M), med ansvar för sjukvård, träffade Mitt i på Handens sjukhus och närakut efter beskedet.
Landstingsråd Marie Ljungberg-Schött (M) träffade Mitt i vid Handens sjukhus och närakut.
Om drygt ett år ska Handens närakut ha byggts om för att kunna ta emot fler ambulanstransporter, och man ska även få möjlighet att gipsa benet. Närakutbeslutet betyder också att det nu står helt klart att nuvarande Handens sjukhus inte rivs eller flyttas.
ANNONS

– Det kommer bli lite bättre lokaler, så att större volymer kan tas emot här, säger Marie Ljungberg-Schött (M), landstingsråd med ansvar för sjukvård, till Mitt i på plats på Handens sjukhus och närakut.

Häromveckan stod det klart att Handens närakut blir en av länets 12 framtida, ”nya” närakuter.

– Redan i dag kan Handens närakut ta emot ambulanstransporter men det är inte helt optimalt i dagsläget, därför bygger vi nu om den så den kan ta emot fler ambulanstransporter. Man ska också kunna gipsa benet här till exempel, säger Marie Ljungberg-Schött (M).

Närakutbeslutet innebär också att nuvarande Handens sjukhus, vars lokaler de senaste åren bedömts som slitna, inte kommer rivas och flyttas till Haningeterrassen i centrala Handen.


Läs mer: Handen blir en av framtidens närakuter – vällkomnas av kommunen


– Man kan absolut utgå från att Handens sjukhus blir kvar på denna plats. Det är klart att vi alltid måste ha ändamålsenliga lokaler. Men att riva och bygga nytt tar väldigt lång tid och blir dyrt, det är det enda man kan vara säker på, säger Marie Ljungberg-Schött.

Hon menar att vårdlokalerna i Handen inte alls är så dåliga som påståtts.

– Det finns ganska bra förutsättningar att fortsätta med renoveringarna som pågår, säger hon.

Om ett drygt år väntas Handens närakut vara ombyggd till den ”nya” standarden.

ANNONS

– Vi har en ökande äldre befolkning och då är det jätteviktigt med riktigt bra sjukvård. De äldre får i dag vänta väldigt länge på akutmottagningarna. Det måste vi möta med dessa nya närakuter. Hit ska svårt sjuka, men inte livshotande sjuka, kunna komma, säger Marie Ljungberg-Schött.