Handgranat mot polisen

Erik Åkerlund, polischef i Botkyrka.
Polisen i Botkyrkas insatschef, Erik Åkerlund, i närheten av platsen där handgranaten detonerade.
Det var en skarpladdad handgranat som kastades mot polisen i Tumba. Det bekräftade polisen förra veckan.

– Jag har inte och kommer inte att sova särskilt mycket förrän vi har tagit fast dem som gjorde det här, säger Erik Åkerlund.

Polisens tekniska undersökning visar att det var en skarpladdad handgranat som kastades mot en polisbuss vid korsningen Odlingsvägen och Storvretsvägen i fredags för drygt en vecka sedan.

– De som har gjort det här har gjort ett stort misstag och jag misstänker att de ångrar sig grovt. Det här visar bara att vi behövs ännu mer i området. Vi tänker inte ge oss, säger Erik Åkerlund, insatschef vid polisen i Botkyrka.

Enligt polisen detonerade granaten en halvmeter från polisbussen som fyra poliser satt i. Händelsen skedde i samband med två andra attacker mot polisen, då en brand anlades utanför polisstationen i Storvreten och polisen utsattes för stenkastning av ett 20-tal personer vid en trafikkontroll.

– När det händer en sådan här händelse går vi upp på tårna och pratar om hur vi ska säkra vårt arbete. Vi jobbar stenhårt för att få bort den hotbild som blev i och med händelsen, säger Palle Nilsson, polismästare i söderort.

Enligt polisen visar skadorna på fordonet tydligt hur illa det kunde ha gått om någon stått i närheten av fordonet.

– Det var en polisbuss av modell något starkare plåt och rutor. Våra tekniker hittade 105 hål i bussen, säger Palle Nilsson.

Ingen har ännu gripits för dåden. Brotten som utreds är försök till mord, mordbrand och våld mot tjänsteman.

– Vi tittar på olika spår där vi gjort ingripanden. Vi vet av erfarenhet att det kan vara sådant som ligger bakom, säger Palle Nilsson.

Utredningsgruppen har fått förstärkning från länet och polisen tittar nu på spår både i närtid och längre bak i tiden.

– Ett antal tillfällen är såklart mer intressanta än andra. Men det här är en del av ett väldigt stort arbete där vi arbetar på flera olika fronter, säger Palle Nilsson.

För den som rör sig i kriminella kretsar är det lätt att få tag i handgranater och andra vapen, berättar Ercan Yürdagul, som för länge sedan lämnade livet som kriminell och nu är ordförande i X-cons Botkyrka.

– I dagens läge är det jättelätt. En använd Kalasjnikov kan köpas för någonstans mellan 5 000 och 7 000 kronor i Sverige. Och det är ett tungt krigsvapen kan du fixa det är det inget jätteprojekt att få tag på handgranater, säger han.

Polisen är angelägen om att få in tips från iakttagelser från kvällen.

Fakta

Handgranaten kom från Balkan

Handgranaten i Tumba var av modell M75 och kommer från forna Jugoslavien.

Granattypen har varit vanlig i Malmö den senaste tiden.

M75 ska ha direkt dödande effekt på 8–12 meter. Den inne- håller även cirka 3 000 stål­- kulor som kan orsaka splitter­skador på upp till 50 meters avstånd.

Källa: Sydsvenska dagbladet