ANNONS

Handikappad kvinna kastades ut ur taxi

En färdtjänstchaufför har dömts för misshandel efter att ha kastat ut en ­handikappad kvinna ur taxibilen.

Kvinnan landade på asfalten och ­skadade sig svårt.
ANNONS

– Jag förstår inte hur man kan göra så här mot en handikappad person, säger kvinnans man.

Det var i höstas som kvinnan och hennes man, som bor i Hägersten, hade varit ute på en restaurang i Liljeholmen. Eftersom kvinnan har svårt att gå beställde de en färdtjänsttaxi då de skulle åka hem.

Enligt paret verkade taxi­chauffören lite surmulen i början, men resan förflöt utan problem ända tills de närmade sig hemadressen.

Paret har berättat att de bad chauffören att köra längre in på gatan så att kvinnan skulle slippa gå så långt. Föraren vägrade dock att gå med på detta. Han brusade upp, skrek och hytte med näven mot kvinnan.

Stämningen ska ha blivit så så aggressiv att kvinnans make gick ur bilen och ringde till polisen.

Då körde taxin i väg med kvinnan ett tiotal meter. Chauffören gick sedan runt bilen, öppnade bryskt dörren och slängde ut kvinnan i asfalten.

Hon flög som en vante med överkroppen först, enligt maken.

Kvinnan landade på axeln, fick flera frakturer i ena armen och blödde från armbåge och knä. Hon skrek och grät av smärta och fick föras till akuten.

Taxichauffören, en 42-årig man, körde sedan iväg men polisen fick tag på honom via registreringsnumret på bilen. Mannen nekar till att han skulle ha misshandlat kvinnan, utan hävdar att det i själva verket var paret som betett sig otrevligt och kränkande mot honom.

ANNONS

Södertörns tingsrätt tror dock inte på mannen, som ändrat sin version mellan polisförhör och rättegång. Tingsrätten stödjer sig även på uppgifter från en granne, som inte känner paret sedan tidigare, och som såg händelsen från sitt fönster.

Taxiföraren har nu dömts till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Han slipper fängelse eftersom han inte bedöms fortsätta med brott och för att han troligen kommer att avskedas från sitt jobb som taxichaufför.

Kvinnan lider fortfarande av de skador hon fick. Taxichuffören ska betala drygt 14 700 kronor i skadestånd till henne.

Fakta

Klagomålen fördubblades

Klagomålen på färdtjänst har ökat, visade en granskning i P1-programmet Kaliber förra året. Antalet klagomål hade nästan fördubblats på fem år.

Störst var ökningen i Stockholm och Göteborg.

Klagomålen rörde framför allt bemötande och punktlighet.

Varje dag görs i Stockholm cirka 8 600 färdtjänstresor med taxi och 2 100 med rullstolstaxi.

Källa: SR och SLL