ANNONS

Handlare flyr från Signalfabriken

Handlare flyr från Signalfabriken i Sundbyberg
Fyra, snart fem, butikslokaler står tomma i dag.
Fyra butiker har redan lämnat Signalfabriken. Snart flyttar även Hemtext.
Sker ingen dramatisk förbättring så tänker även PhoneHero överge den lilla gallerian till sommaren.
–Jag tror att det skulle fungera här, trots hyresbilden, om det inte stod en massa lokaler tomma som nu, säger Joakim Bernt, servicechef på PhoneHero.
ANNONS

Fyra, snart fem lokaler, står i dag tomma inne i Signalfabriken.

The Body Shop och Garden har stängt sina butiker, medan Lekia slagit sig ihop med butiken i Solna centrum och klädbutiken Mixit flyttat till nya lokaler på Esplanaden.

– Vi stängde i slutet av september. Anledningen var att det visade sig att läget inte riktigt fungerade för oss. Tyvärr hittade inte tillräckligt många kunder dit, säger Matilda Wiechel, kommunikationschef på The Body Shop Sverige.

Handlarna flyr från Signalfabriken. Beror det på hyrorna?

The Body Shop flyttade i september. Foto: Maria Lilja

Snart stänger även Hemtext sin butik.

– Butiken läggs ner på grund av att den inte var lönsam, inte tillräckligt många handlande kunder helt enkelt, säger Veronica Pettersson presskontakt på Hemtex.

”Med de höga hyrorna förstår jag att de lämnar”

ANNONS

”Ond spiral”

Blir det ingen dramatisk förbättring till sommaren, då PhoneHouse kontrakt löper ut, så kommer även de att lämna Signalfabriken berättar Joakim Bernt, servicechef på PhoneHouse.

– Det lutar åt att vi lämnar. Vi har för lite att göra och för lite kunder, det blir en ond spiral – ju fler butiker som lägger ner ju mindre folk rör sig där. Samtidigt är våra kostnader konstanta, säger han.

Det enda som kommer överleva är apoteket, dit måste alla gå någon gång.

Joakim Bernt

Joakim Bernt berättar att de till stor del lever på kunder som själva söker upp dem.

– Vi leverera en tjänst som det finns efterfrågan på oavsett var den ligger. Jag tror att det skulle fungera här, trots hyresbilden, om det inte stod en massa lokaler tomma som nu, säger han.

Handlarna flyr från Signalfabriken. Beror det på hyrorna?

Klädbutiken Mixit har flyttat till nya lokaler. Foto: Maria Lilja

Vad skulle krävas för att ni skulle stanna?

– Vi skulle behöva en lägre hyra och mer flexibla öppettider. Kraven på öppettider är också en kostnad. Det behövs även butiker som drar kunder. Min spontana reaktion är att det enda som kommer överleva är apoteket, dit måste alla gå någon gång. Det är ju inget tilltalande att flytta hit när hälften av lokalerna står tomma, säger Joakim Bernt.

Signalfabriken kan byggas om

Flytt senaste året

När butikerna flyttade in hösten 2013 var framtidstron stor.

När Flowers, blomsterbutiken med entré ut mot torget, flyttade in för ett år sedan såg det inte alls ut som i dag.

Jag tror att det är på grund av hyrorna som de flyttat

Alicia Rosmanovska

– När vi kom hit var det bara restaurangen som var borta. De andra har stängt efter det. Jag tror att det är på grund av hyrorna som de flyttat, säger Alicia Rosmanovska, som driver blomsterbutiken.

Handlarna flyr från Signalfabriken. Beror det på hyrorna?

Snart lämnar även Hemtex den lilla gallerian. Foto: Maria Lilja

Att de har entré ut mot torget har hjälpt dem att få kunder tror hon, men hon märker av att det inte är lika mycket folkströmmar in i Signalfabriken som tidigare.

– Många gick in hit på lunchen. Särskilt klädbutiken Mixit drog mycket folk. Jag hoppas verkligen de får in nya hyresgäster, säger hon.

”För innesluten”

Peter Appelgren, affärsansvarig på Newsec, vilka förvaltar Signalfabriken, berättar att de utvärderar utbudet, och förklarar att det kan behöva justeras efter en tid.

– Kundernas preferenser ändras samtidigt som konkurrensen och utvecklingen är ständigt pågående, säger han.

Newsec ser att restauranger, service och ”uppsökande” verksamheter går bra i Signalfabriken.

– Däremot så har de butiker som bygger sin verksamhet på att utnyttja ett passerande flöde inte fått den utväxling som man räknat med. Signalfabriken har ett fantastiskt läge, det bästa i Sundbyberg, men tyvärr är fastigheten lite för innesluten och anonym vilket gör att vi i nuläget inte får in tillräckligt med spontanbesökare, säger Peter Appelgren.

I nivå med innerstan

Enligt uppgifter till Mitt i kostar de tre butiker som i dag är lediga i Signalfabriken cirka 28 400 kronor/månad ( butik på 55 kvadratmeter ), cirka 76000 kronor/månad (butik på 217 kvadratmeter) och cirka 125650 kronor/månad (butik på 350 kvadratmeter) . Det motsvarar en kvadratmeterhyra per år på 6192 kronor för den mindre butikslokalen och på 4200 kronor för de bägge större butikerna.

Handlare flyr från Signalfabriken i Sundbyberg

Butikshyrorna ligger på nivåer jämförbara med innerstan. foto: Maria Lilja

Priserna kan jämföras med butikslokaler i innerstan som i dag är till uthyrning: en lokal på 90 kvadratmeter på Fleminggatan på Kungsholmen ligger på 1981 kronor/kvadratmeter och år. En butikslokal på 421 kvadratmeter på Fredsgatan på Norrmalm ligger på 3114 kronor/kvadratmeter och år.

För en lokal på 106 kvadratmeter på Birger Jarlsgatan på Östermalm får man betala 5832 kronor per kvadrat och år.

ANNONS