ANNONS

Handlare i Solna C: ”Det är iskallt inomhus”

Företagarna i centrum har tröttnat. "Alltid svinkallt på vintern här", säger Ali Al-Hadad.
Företagarna i centrum har tröttnat. "Alltid svinkallt på vintern här", säger Ali Al-Hadad.
Minus ute – då tar sig kylan in. Handlare vittnar om frusna kunder, vikande intäkter och mat som kallnar.
– Vi har 14 grader på morgonen. Folk sitter och äter i jacka och mössa, säger Angelika Vuletic på Bistro by Solna.
ANNONS

Ett sällskap tar frukostkaffet med jackorna på på Bistro by Solna i Solna centrum.

– Men folk kallar oss Bistro by Sibirien, säger Angelika Vuletic som driver restaurangen med sin man Staffan Jordansson sen ett år.

”Maten kallnar”

– Vi har 14 grader här på morgonen. Kockarna kan inte jobba. Det blåser rakt in från svängdörrarna och värmen fungerar inte. Det är fruktansvärt, säger hon.

– Maten i luckan hinner ju kallna innan den ens kommer till bordet. På kvällen kanske folk tar en öl och sen drar för att det är för kallt. Det känns ju som att sitta på en uteservering, fortsätter Staffan.

Förkyld personal

Grannsalongen Professional Nails, som också ligger mellan två entréer, har samma problem.

– Personalen snorar och får sjukskriva sig. Kunderna sitter med ytterkläder, berättar ägaren Bojan Ilic.

Ann Persson och Malin Eklund, stammisar på Bistro by Solna, tycker att det ofta är kyligt i centrum. ”Det är jackan på, det drar från alla håll och kanter”, säger Ann.

Enligt företagarna i Solna Centrum som Mitt i träffar har problemet pågått i flera år. En som är rejält less är Ali Al-Hadad som driver restaurang Red Fellas.

ANNONS

”Kunder klagar hela tiden”

– Jag har varit här i tre år och det är alltid svinkallt inne på vintern, kunder klagar hela tiden. På morgonen finns inget varmvatten. Jag betalar 100 000 kronor i månaden i hyra, då borde väl värme och varmvatten ingå? säger han.

Mustaf på Volles Pizzeria och Ping Zkou på Asian BBQ vittnar båda om gäster som äter i jackor och mössor när vinterkylan kommer, och att intäkterna minskar på grund av kylan.

– Och någon ekonomisk kompensation får vi inte, säger Angelica Vuleto.

Vill sälja

Företagarna har tröttnat. Allihop säger att de vill sälja.

– Får jag en köpare drar jag direkt, säger Ali.

– Det är tråkigt, men så är det. Samtidigt kan man ju inte lura de som kommer hit och frågar hur det är i Solna Centrum. Det är ju svinkallt, säger Staffan Jordansson.

Att det blir kallt inne på vintrarna är inget nytt, menar Ali Al-Hadad på Red Fellas.

Under vintern har det dessutom varit problem med nödutgångarna, berättar handlarna, som gör att de ibland står öppna. De har upprepade gånger påtalat problemen hos hyresvärden Unibal Rodamco.

– Vi blev lovade ridåvärmare i entréerna, senast nu till nyår. Men inget händer. Till slut satte de dit en liten byggfläkt, det är som ett skämt. De tyckte vi skulle lägga fram filtar, säger Angelika Vuletic och suckar.

– Vi felanmäler och mejlar hela tiden, men får inget gehör. Det vore skittråkigt att tvingas flytta, för oss och för våra kunder, men man orkar inte till slut.

Erbjudit infra

Handlarna anser att Solna Centrum nedprioriteras av Unibail Rodamco, som ju också äger Mall of Scandinavia. På sommaren är problemet det motsatta – dålig ventilation gjorde det olidligt hett i centrumet i somras, säger de.

– Men åker du till Mall of Scandinavia nu är det jättevarmt och skönt. På sommaren är ventilationen skitbra, säger Ali.

Erbjuds infravärme

Hyresvärden har erbjudit restaurangerna i Solna Centrum infravärme, mot att de själva får stå för elen. Fel när det är hyresvärdens ansvar att hålla lokalerna varma, menar företagarna.

– Jag har bott i Solna hela livet, förr var det fullsmockat med folk här i här. Problemet nu är att hyrorna är höga och att allt är gammalt. Det skulle gå att göra centrumet jättemysigt, men då måste man satsa och lyssna på oss som är här, säger Bojan Ilic.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.