ANNONS

Handlare trängs ut ur Jakobsbergs centrum

Enligt handlarna skrämmer de höga hyrorna bort både butiker och kunder.
Enligt handlarna skrämmer de höga hyrorna bort både butiker och kunder.
Flera handlare i Jakobsbergs centrum slår nu larm om att höga kostnader och hyreshöjningar kan tvinga dem att slå igen. För vissa har hyran nästan fördubblats på bara några år.
– Vi sitter i skiten här, säger en av handlarna.
ANNONS

Samtidigt som kommunen vill ”utveckla Jakobsbergs centrum” för att öka tryggheten varnar handlarna för att hyreshöjningar håller på att tränga ut dem ur centrum. Mitt i Järfälla har besökt flera handlare i centrum, som alla ger samma bild – de vill sälja om det är möjligt.

Kallar Citycon för ”maffia”

Ingen av handlarna vill gå ut med namn och bild i tidningen, många av dem säger att de är rädda för att hyresvärden Citycon kan sätta käppar i hjulen för dem vid en eventuell försäljning.

– Vill inte bråka med Citycon, de har maffialiknande metoder, säger en av handlarna.

Även en annan handlare använder ordet ”maffia” för att beskriva hyresvärden, handlarna har svårt att sätta emot när Citycon höjer hyrorna. Två av handlarna använder dessutom samma uttryck om hyresvärden:

– De skiter i oss.

Nästan fördubblade hyror

För många har hyrorna nästan fördubblats de senaste åren – och många menar att Citycon byter ut sin personal för snabbt för att hinna bygga relationer med handlarna. En del kunder har redan övergivit Jakobsberg för att handla i Barkarby. Samtidigt innebär de höga hyrorna att färre butiker kan hålla öppet, vilket gör centrum än mindre attraktivt för kunderna.

– Man ser att butiker stänger. Det är mycket svåra tider, och det är färre som rör sig här. Det ser inte bra ut, jag kommer lämna verksamheten, säger en småföretagare.

Många av småföretagarna säger också att de saknar tiden då kommunen ägde centrum.

– Nu jobbar vi bara för hyresvärden. Servicen var bättre förut, och det kändes som att det fanns en dialog med hyresvärden. Citycon har inget medlidande, säger samme småföretgare.

ANNONS

Vill sälja – men kan inte

Men flera av handlarna säger också att de kommer få svårt att sälja, trots att de vill. Många har investerat stora summor i verksamheten, och måste få betalt vid en försäljning. Samtidigt krävs att köparen har råd med hyrorna, och att Citycon accepterar den nya hyresgästen.

– Jag är helt utblottad. Vi sitter i skiten här, säger en handlare.

Mitt i Järfälla har sökt Citycon för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.