Handlare laddar med bullar

Murat Üzel beställer 300 kanelbullar om det vill sig väl under den stora dagen.
Murat Üzel beställer 300 kanelbullar om det vill sig väl under den stora dagen.
Ett marknadsjippo eller folklig företeelse? Oavsett vilket så rusar försäljningen i höjden på Kanelbullens dag.

I Skogås ska handlaren Murat Üzel fylla hyllorna med bakverken på fredag.

Kanelbullens egen dag instiftades av Hembakningsrådet för 14 år sedan. Varje år den 4 oktober ska ”vår mest älskade bulle” och de som bakar den hyllas, menar Hembakningsrådet som sedan 1959 guidat svenskarna i bakning.

Bageriernas branschorganisation Sveriges bagare & konditorer AB märker av betydelsen av dagen rejält.

– Det är branschens nationaldag. Då säljs det enorma mängder kanelbullar, men dagen är också ett sätt att bevara en svensk tradition, säger organisationens vd Martin Lundell.

Hur många bullar som säljs just den dagen är det ingen som vet.

– Det är ett oräkneligt antal. Det blir ett väldigt stort uppsving. De flesta företag satsar extra. Den dagen är min telefon tyst, för det finns ingen bagare i landet som har tid att ringa mig. De är fullt upptagna med att baka bullar.

Mer lokalt vet man dock mer vilka kvantiteter som gäller. Handlaren Murat Üzel som äger matbutiken Matrix i Skogås centrum räknar med att sälja ungefär 300 kanelbullar på fredag.

– Som mest blir det att vi beställer 10 till 15 gånger fler kanelbullar den här dagen, säger Murat Üzel.

Men det är inte bara de färdiga bullarna som lockar, förklarar han.

– Vi säljer även mer av de tillbehör som behövs för att baka bullarna. Risken finns ju att bullarna tar slut, då kan man ju alltid baka själv, säger Murat Üzel.

Samtidigt är Kanelbullens dag ett sätt att locka fler till butiken.

– Det är ett sätt att marknadsföra oss, precis som under andra mindre och större högtider.

Han tycker dock att en dag lika väl kunde vara riktad mot det nyttiga.

– Det är ofta fokus på lite onyttigare saker, man kan väl införa en dag för frukt och grönt, tycker Murat Üzel.

Fakta

Kanelsnäckan är vanligast

Kanelbullens dag instiftades 1999, samma år som Hembakningsrådet firade sin 40-årsdag.

Kanelbullar finns i många varianter, till exempel som gifflar. Vanligaste varianten är dock en så kallad kanelsnäcka eller kanelsnurra.

Kanelbulle kan också bakas så att de får äppelsmak eller med rabarber och vit choklad.

Källa: kanelbullensdag.se, Hembakningsrådet