Ica-handlare i Årsta vill minska matsvinnet

ica-handlare-arsta
Ica-handlaren Tony Johansson är trött på att slänga mat som det inte är något fel på.
Ica-handlaren Tony Johansson vill göra något åt matsvinnet. Han postade ett inlägg i den lokala Facebookgruppen och fick en massa förslag.
Nu tänker han skänka mat till hemlösa och sänka priserna på varor som närmar sig bäst före-datum.

Tony Johansson, som driver Ica Nära på Sköntorpsvägen, skrev ett inlägg i den lokala Facebookgruppen på tisdagen om att han är trött på att butiken slänger en massa mat som det inte är något fel på. Han bad Årstaborna om hjälp med idéer och förslag på hur butiken kan minska matsvinnet. Responsen blev enorm. Knappt ett dygn senare har inlägget lajkats över 600 gånger och förslagen har haglat in.

– Jag blev chockad, jag hade inte väntat mig det. Det är jätteroligt, säger Tony Johansson.

Tankarna på att göra något väcktes när han såg Christoffer Hjalmarssons serie ”36 dagar på gatan” som visades på SVT i höstas.

Vill skänka till hemlösa

– Jag sträcksåg den och tårarna bara rann. De här människorna har ingenting och ändå finns det så mycket kärlek, det gjorde mig varm i hjärtat. Jag skrev till Christoffer och fick kontakt med Thomas som är med i serien och frågade honom vad de behöver. En känsla växte inom mig att jag ville göra något och bidra, säger han.

Tony Johansson känner har kontaktat Vid din sida, en ideell organisation som hjälper hemlösa. Han ska också ha ett möte med ägaren för Årsta torg för att se om de kan samarbeta. Dessutom planerar han att sänka priserna på mat som närmar sig bäst före-datum – något som också efterfrågades av många Årstabor i Facebookgruppen.

– Jag blev lite chockad när jag såg att det fanns ett sådant sug efter det. Det är kul att vi kan hjälpa till från båda håll. Dels slipper vi slänga mat och dels slipper vi kostnaden för att ta hand om svinnet. Det blir en win win för alla tror jag.