Handlare nekas skydd mot rånare

Rånare slog till mot två apotek i förra veckan. Det ena ska nu anlita väktare och installera kameror.

Men de nya handlarna som flyttar in på Rinkebystråket måste klara sig utan många säkerhetsåtgärder. Trivselkänslan i centrum går före.

”Pengarna, ge oss pengarna”. Det ska två yngre män ha skrikit till personalen i apoteket på Rinkebysvängen, samtidigt som de hotade dem med ett pistolliknande föremål. Männen lämnade butiken med kontanter under ett värde av 5 000 kronor.

– Personalen är chockad. Det är otroligt traumatiskt att få ett vapen riktat mot sig och nu får de krishantering, säger en anställd inom företaget.

Rånarna kom inte åt större summa pengar eftersom man har ett slutet kontanthanteringssystem. Tyngre receptbelagda mediciner är dessutom inlåsta i kassa­skåp.

Efter rånet förra veckan har man höjt säkerheten.

– Vi ska installera övervakningskameror och anlita väktartjänst, säger anställd inom företaget.

Dagen innan begicks ett annat apoteksrån. En knivbeväpnad man slog till mot apoteket på Rinkeby torg och stal några förpackningar receptbelagd medicin.

Hittills i år har fyra butiksrån begåtts i Rinkeby. Under hösten 2015 väntas 18 butiker öppna på Rinkebystråkets nya affärsgata.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten redan vid planeringen, säger Per Granhällen, brottsförebyggande säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista stadsdel.

Men enligt Anna-Greta Holmbom Björkman, projektledare vid exploateringskontoret, planeras inte för några särskilda säkerhetsåtgärder. Man placerar till exempel inte ut pollare, några decimeter höga cylinderformade pålar i marken som ska förhindra framkomligheten för bland annat bilar.

– Vi tycker inte att det behövs. Vi har haft fokus på trivseltermer, att det ska bli en trevlig affärsgata, säger hon.

Hon berättar att det finns möjligt att i efterhand sätta upp pållare om man bedömer att det behövs.

Butikslokalerna som Familjebostäder planerar för förstärks med starka material i väggar och fönster. Men de ska inte utrustas med yttre plåt- och gallerjalusier.

– Det ska se attraktivt ut och det gör det inte om butikerna rullar ner och gatan stängs och blir mörk kvällstid, därför kommer gallret endast sitta på insidan av butiksfönstren, säger Gabriella Granditsky Svenson, projektledare på Familjebostäder.

Närpolischefen i Södra Järva, Jörgen Ohlsson, förstår signalvärdet som man vill uppnå genom att planera trivsamt och attraktivt, men menar att risken finns att tjuven frestas.

– Om det verkar lätt för tjuvar att göra ett tillslag så kan de komma att göra tillslag.

Fakta

Kräver lag om inlåsta kontanter

Efter butiksrånet i Hjulsta, då två maskerade män rånade och tände eld på en butik, kräver Handelsanställdas förbund nu ökad trygghet för butiksanställda och vill se en lag om sluten kontanthantering.

För två år sedan gav riksdagen regeringen i uppdrag att ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln.

Regeringen har meddelat att man inte tänker följa riksdagsbeslutet, vilket Handelsanställdas förbund är mycket kritiska till.

Källa: Handelsanställdas förbund