Handlare smälte stulet kungaguld

En guldhandlare i city har dömts för att ha smält ned guldsmycken, bland annat en krona, stulna från en stamkung från Ghana.

När en stamkung från Ghana var på besök i Oslo i oktober förra året blev han bestulen på guldsmycken till ett värde av drygt 600 000 kronor.

Två personer dömdes för stölden i norsk domstol. I utredningen framkom att de sålt guldet i Stockholm. En guldhandlare i stan ska ha fått besök av personerna som ville sälja smyckena. I rätten har handlaren berättat att han trodde att de speciella smyckena var ärvda. Han betalade sammanlagt 700 000 kronor för guldet, utan kvitton och utan att kontrollera vilka säljarna var.

Ett par dagar senare smälte han ned guldet och sålde det vidare till en annan guldhandlare i södra Stockholm. ”Det var en mycket spännande affär”, har guldhandlaren sagt i polisförhör, enligt domen.

Några månader senare gjorde polisen husrannsakan i guldhandlarens butik och bostad. Där påträffades en stor mängd kontanter.

Så småningom erkände han vad han gjort med guldet. Tur var det, menar kammaråklagare Katarina Bergström eftersom det är svårt att spåra nedsmält guld.

– Han vidgick ju själv att han hade gjort det, annars hade vi inte kunnat veta att han smält ned det. Vi har inte hittat något guld som går att säga att det var just de smyckena, säger hon.

Guldhandlaren dömdes för grovt häleribrott till villkorlig dom och 100 000 kronor i böter. Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt guldhandlarens advokat.

NORRMALM I fredags inleddes bygget av nya Station Stockholm City mitt emot centralstationen. Stationen byggs för nya citybanan, men kommer även att rymma ett hotell och cirka 20 bostäder. Huset kommer att stå klart 2016. Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), Jernhusens vd Kerstin Gillsbro, Strabags vd Jens Lackman och Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef på Citybanan, invigde bygget av nya stationen.

Det var en mycket spännande affär.

Bygget av station för nya citybanan är nu i gång