Handlare vill ha fri parkering

För drygt fem år försvann alla fria p-platser vid Sätra torg. Nu vill handlare att stadsdelen skapar platser för bilburna snabbhandlare.

Parkeringen utanför enrén till Sätra torg ägs av Peab sedan flera år och kräver betalning. Parallellt har Ica-handlaren Andreas Bylger mottagit en jämn ström av klagomål.

–Många som snabbt vill göra sina ärenden i Sätra centrum anmärker. Många som bara vill in och köpa en tidning och lite mjölk vill inte betala 30 kronor i parkeringsavgift, säger Andreas Bylger som driver Ica Nära.

Det ska vara snabbt och enkelt att besöka sitt närcentrum, inte minst för äldre, menar han.

– Det finns flera äldre som måste upp för hala backar för att komma hit som vill ta bilen istället. Nu väljer de att åka till andra ställen till exempel Skärholmen där det är enkelt att parkera, säger han.

Andreas Bylger har tidigare försökt påverka markägaren Peab men menar att det inte ger något resultat. Därför lämnar han nu in ett medborgarförslag med hopp om att stadsdelen kan göra något.

– Det går ju inte att påverka markägaren men kanske kan kommunen skapa fyra fem platser på vägen som leder runt parkeringen. Många ställer sig på chans där redan idag, säger han.

Medborgarförslaget anmäls på stadelsnämndsmötet nästa vecka och tas eventuellt upp i på efterföljande möte.