Handlaren som gillar hösten

Jan Sandberg tänker hålla i gång åtminstone tills han fyller 70 om ett par år. Men sticka själv, det gör han inte.
Jan Sandberg tänker hålla i gång åtminstone tills han fyller 70 om ett par år. Men sticka själv, det gör han inte.
För alla som gillar att sticka är hösten högsäsong. Men i år har det vackra vädret gjort att den kommit av sig.

Om Jan Sandberg, som har Ljungqvist garn på Odenplan, fick önska skulle han ordna mer höstrusk.

– Det törs man ju inte säga egentligen. Men det behövs bara att det är risk för regn så kommer kunderna och det är full rulle här inne.

I lokalen, som ligger precis vid Odenplans t-baneuppgång mot Karlbergsvägen, har det sålts garner i decennier. Jan Sandberg tog över affären 1982. Då hette den Perssons garn och hade haft samma ägare sedan början av 1930-talet. Alltså har det sålts garner i samma lokaler i 80 år, men eftersom Jan Sandberg inte vet exakt när butiken öppnade vill han inte fira något jubileum.

När han köpte rörelsen hade han redan två andra garnbutiker, en i Sundbyberg, en på S:t Eriksplan.

– Det ligger liksom lite i släkten. Mina föräldrar hade också garnbutik i Avesta.

De andra affärerna sålde han. Men i dag består Ljungqvists av tre butiker: den på Odenplan, sedan 2003 en i Farsta och sedan 2011 en i Vällingby.

– Men det är mer folk och mer ruljans här.

Här säljs stick- och broderigarner, tillbehör som stickor och virknålar, knappar och beskrivningar. Leverantörerna är mestadels från Sverige, Norge och Tyskland.

Branschen kan han. Men själv stickar han inte.

– Nej, det ligger inte riktigt för mig, säger han besvärat.

Är det fruntimmersgöra tycker du?

– Det ska man väl inte säga. Men visst är det lite så, det är klart.

Som tur är har de fyra anställda i butiken med goda kunskaper i stickning som gärna svarar på kundernas frågor.

Eftersom det är en stor butik kommer folk från hela landet.

– Många kunder är från landsorten och när de reser ner hit för att hälsa på sina barn eller barnbarn passar de på att handla här.

Internet har påverkat branschen mycket. Dels eftersom det finns gott om nätbutiker som inte behöver betala någon lokalhyra och pressar priserna. Dels eftersom kunderna enkelt kan surfa sig till både instruktionsvideor och beskrivningar.

I Vasastan och på Norrmalm har flera garnaffärer slagit igen under senare år, däribland Stickbutiken på S:t Eriksplan och Nysta på Luntmakargatan, som flyttat över verksamheten till nätet. Men Ljungqvist garn håller ut.

– Vår styrka är att våra butiker kan hjälpa varandra. Om en kund ska ha tio nystan av en sort och vi bara har sju inne kan vi ringa och fråga butiken i Farsta. Det händer stup i ett. Men hyrorna i innerstan har mindre betydelse. Bara man har full rulle. Hellre hög hyra och full rulle än låg hyra och lite att göra.

Längst in i butiken står det alltid reakorgar där man kan göra riktiga fynd.

– Jag köper upp lager av butiker som lagt ner. När jag köpte ett sådant lager i Nyköping kom det en hel långtradare full med garn. Senast var det en butik i Åkersberga och det är det lagret jag tar av nu.

Hyrorna i innerstan har mindre betydelse. Hellre hög hyra och full rulle än låg hyra och lite att göra.jan sandberg, Ljungqvist garn vid odenplan

Fakta

Garnbutiker i Vasastan och på Norrmalm

Wincent garner, Norrtullsgatan 27. Kvalitetsgarner främst från brittiska Rowan’s och fina bomullstyger med mönster av Kaffe Fassett.

Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20. Ett mindre urval svenska ullgarner från mindre producenter för både stickning och vävning.

NK Tyg & Sy, Hamngatan 18–20. Garner från brittiska Rowan’s, tyska Schachenmayer, italienska Adriafil och svenska Järbo.

Olssons Tyger, Sveavägen 34. Begränsat sortiment garner till låga priser.