ANNONS

Handlarna överger S:t Eriksgatan

Carina Ählström som har butik på Sankt Eriksgatan är missnöjd med städningen och belysningen.
Carina Ählström som har butik på Sankt Eriksgatan är missnöjd med städningen och belysningen.
Lisa Kwong försöker just nu sälja sin butik Chapnlle.
Lisa Kwong försöker just nu sälja sin butik Chapnlle.
Bussfiler som gör det omöjligt att stanna och en mörk och ogästvänlig gatumiljö stället till det för affärerna, enligt handlarna på Sankt Eriksgatan.

Ett tiotal affärer har stängt eller bytt ägare den senaste tiden.
ANNONS

– Där har ni ett lysande exempel. Kommer en p-vakt får de där borta en bot, säger Carina Ählström som driver Sjukvårdsbutiken på Sankt Eriksgatan, strax norr om Västermalmsgallerian.

Ur bilen kommer en äldre kvinna med sin son som ska besöka hennes butik.

Numera finns det inte något lagligt sätt att parkera längs med Sankt Eriksgatan, på sträckan mellan gallerian och Sankt Eriksbron. Detta sedan staden infört stoppförbud och bussfiler på gatan. Det ställer till det för handlarna, enligt Carina Ählström. Försäljningen minskar vilket gör att många får svårt att klara sig.

Hon tycker att Sankt Eriksgatan har gått ner sig, både när det gäller folkliv och gästvänlighet.

– Det har blivit smutsigare och är inte upplyst som det var förut. jag får ofta torka upp spyor på gatan utanför när jag öppnar. Vi har inte heller fått någon julbelysning på gatan utanför.

Och att många butiker på gatan slår igen just nu är ett faktum. Turan Icten som driver Essensbutiker sedan nästan 30 år räknar till ett tiotal butiker på båda sidorna av vägen som nyligen sålts eller slagit igen.

– Det är klart det är kärvt. Det blir kombinationen när det försvinner kunder samtidigt som hyrorna höjs.

Lisa Kwong som driver modebutiken Chapnlle en bit bort på gatan försöker just nu sälja sin butik. Hon håller med om att gatan har blivit mörk och dyster. Speciellt sedan den stora butiken Eden stängde och släckte ner på andra sidan.

– Vi vill ha en större lokal men den är också svår att bli av med just nu säger Lisa Kwong som också skulle vilja se en upprustning på Sankt Eriksgatan.

ANNONS

Trafikborgarrådet Daniel Helldén har, när Mitt i Kungsholmen ringer upp, inte tidigare hört kritiken från handlarna på gatan.

– Det är klart att det påverkar hur bilar kan stanna när man lagt ut busskörfält och ritat ut cykelbanor. Samtidigt är en stor del av den handel som sker i huvudsak gående inne i stan. Sedan finns det ju parkeringsgarage i närheten.

Han tror också att de ombyggnationer som skett på gatan kan ha påverkat besökarna och den allmänna trivseln.

– Under byggtiden har det varit besvärligt och rörigt på gatan. Man har också byggt om Västermalmsgallerian vilket gjort att det kanske känts ruffigare och rörigare. Samtidigt är det en otroligt trafikerad gata där vi ska få fram våra stombussar. Det är inte en lätt trafikmiljö, säger Daniel Helldén som inte har några förslag på åtgärder för att förbättra för handlarna.

Mitt i Kungsholmen har utan framgång sökt ansvariga för belysning på trafikkontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.