ANNONS

Handlarna positiva till nytt centrum i Kallhäll

Där Folkets hus står i dag ska det byggas ett nytt höghus. Till vänster i bild syns en skiss över nya Folkets hus och till höger skymtar 16-våningshuset.
Där Folkets hus står i dag ska det byggas ett nytt höghus. Till vänster i bild syns en skiss över nya Folkets hus och till höger skymtar 16-våningshuset.
Efter nästan ett decennium av planer har kommunfullmäktige nu klubbat detaljplanen för Kallhälls nya centrum.

300 bostäder, ett nytt Folkets hus och upprustade torgytor väntar. "Mycket positivt", säger handlarna.
ANNONS

Det har gått nästan ett decennium sedan HSB, som äger stora delar av marken och fastigheterna, presenterade ett förslag för kommunen. Sedan dess har förslaget stötts och blötts, och omarbetats. HSB:s första förslag, där flera höghus skulle byggas på centrumgatorna, mötte kritik och arbetades om.

– Man har ältat det här sedan 1987. Det är väldigt positivt att det nu händer något, säger Kaj Skoglund, ordförande för Kallhälls företagarförening.

Detaljplanen som klubbades i kommunfullmäktige den sista augusti består av bostäder i fyra områden, däribland ett 16-våningshus, långa lamellhus och två sexvåningshus. Dessutom byggs ett nytt Folkets hus och torgytor med mera rustas upp.

– Att tillgängligheten blir bättre och att det handikappsanpassas är det vi framförallt är glada för. Allt som görs kommer att lyfta Kallhäll och höja både värdet och statusen på området, säger Kaj Skoglund.

Innan bygget kan dra igång väntar dock en överklagandeperiod.

– Nu väntar vi på att kommunens beslut ska vinna laga kraft. Eventuella överklaganden måste behandlas innan vi kan börja. Det är svårt att veta när vi kan komma igång, säger Lena Lindgren på HSB Norra Stor-Stockholm som satt preliminär byggstart till första kvartalet 2016.

Kommunalrådet Claes Thunblad (S) utbrister ett ”äntligen” om att detaljplanen slutligen är fastslagen och är något mer optimistisk när det kommer till datum för byggstart.

– Man får dessvärre räkna med överklagandetid. Men med tanke på hur lång tid det brukar ta skulle jag tippa på att vi kan få en byggstart vid årsskiftet. Det är min förhoppning, säger han.

ANNONS
Fakta

Bostäder i fyra etapper

Norr om centrum: 73 nya lägenheter i ett långt lamellhus. Fem till tio våningar. En mindre butikslokal på bottenplan.

Korsningen Pressarvägen/Kopparvägen: Cirka 60 lägenheter i ett långt lamellhus.

Centrumparkeringen framför vårdcentralen: 57 lägenheter i ett 16-våningshus.

Parkeringen längs Kallhällsleden/Källtorpsvägen: 60 lägenheter i två sexvåningshus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.