Handslag för en lekpark

Isabelle Lindeberg hälsar på samhällsplaneringsnämndens ordförande Peter Frej (M) innan barnen Justin Sjölander Lindeberg, 6, Elvin Lingvall, 5, och William Jonsson, 5, lämnar in namninsamlingen.
Isabelle Lindeberg hälsar på samhällsplaneringsnämndens ordförande Peter Frej (M) innan barnen Justin Sjölander Lindeberg, 6, Elvin Lingvall, 5, och William Jonsson, 5, lämnar in namninsamlingen.
I vår får centrala Gustavsberg sin första, rejäla lekpark.

Det meddelade samhällsplaneringsnämndens ordförande när han fick en namninsamling där hundratals skrivit under på att de vill att lekparken byggs.

Det är onsdag kväll och flera föräldrar, många barn, och Socialdemokraterna står utanför Gustavsbergsteatern innan kommunfullmäktiges möte. De är trötta på att den utlovade lekparken i centrala Gustavsberg aldrig byggs.

I en hoppborg leker barnen hej vilt och framför står föräldern Isabella Lindeberg. I famnen håller hon en bibba namninsamlingspapper.

Isabella bor i Lugnet och har sedan hennes första son föddes för nära sju år sedan saknat en central lekpark i Gustavsberg.

– Vi får åka till andra sidan stan, till exempel till lekparken Mulle Meck i Solna, säger hon.

De barn som Lokaltidningen Mitt i pratar med efterlyser också en större lekpark.

– Jag skulle vilja ha en stor klätterställning, typ som ett slott. Och många ställen att gömma sig på! säger 6-årige Justin Sjölander Lindeberg.

– Då kan man leka kull, förklarar kompisen William Jonsson, 5.

Redan 2009 beslutade Värmdö kommun att en lekpark ska byggas i centrala Gustavsberg. Sedan dess har Socialdemokraterna pushat för frågan.

– Det är inte bara viktigt för barnen, utan också för att föräldrarna ska få en naturlig mötesplats, säger oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing (S).

Anledningen till att arbetet inte har satt i gång tidigare är att kommunens tjänstemän jobbar på detaljplanerna för centrala Gustavsberg. Men det kan ta många år innan de blir klubbade och klara.

När samhällsplaneringsnämndnens ordförande Peter Frej (M) kommer ut från Gustavsbergsteatern lämnar Isabella Lindeberg och flera barn över namninsamlingen.

Då kommer det glada beskedet.

– Vi kommer att bygga en lekpark snart, säger Peter Frej.

Nu har han insett att det inte går att vänta på detaljplanerna.

– Till våren kommer lekparken att stå färdig, säger han.

Samhällsbyggnadskontoret har redan tagit fram ett förslag för en större lekpark i närheten av Gustavsbergs kyrka. Men chefen Lars Öberg är förtegen om förslaget, som är pinfärskt.

– Jag har inte sett det än, så vi måste kolla på innehållet och se till att det till exempel är en rimlig kostnad, säger han.

Isabella Lindeberg kommer att följa processen.

– Vi är väldigt förvånade att det gick så bra, men vi hurrar inte än så länge, det gör vi först när de sätter spaden i marken.

Fakta

Sju kommunala lekplatser i Värmdö

Nu finns det sju kommunala lekplatser i Värmdö kommun.

Tre av dem finns i Gustavsbergstrakten, en vid Grisslinge strand, två på Djurö och en i södra Stavsnäs.

2007 skrev Socialdemokraterna en motion om en lekpark i Gustavsberg. År 2009 röstade kommunfullmäktige ja till förslaget.

2010 åkte kommunpolitiker till Skåne för att titta på Malmös temaparker och få inspiration.

En lekpark i närheten av Gustavbergs kyrka ska stå klar våren 2014.

Källa: Värmdö kommun