Handväska stals från stol i hallen

Juni blev bestulen när hon sov. Tjuven tog sig obemärkt in i hennes och sonens lägenhet på Sankt Eriksgatan.
Juni blev bestulen när hon sov. Tjuven tog sig obemärkt in i hennes och sonens lägenhet på Sankt Eriksgatan.
Juni låg och sov i sin ­lägenhet på Sankt Eriksgatan.

Då gick en tjuv in i hallen och stal hennes plånbok.

Enligt närpolisen har flera Vasastadsbor ­anmält misstankar om inkräktare.

Juni gick och lade sig tidigt förra måndagen. Men hennes son Rui-Xin var vaken. Han satt i arbetsrummet vid datorn och pratade med en kompis.

Plötsligt hörde han ett klickljud från hallen. Det lät som att någon stängde dörren.

– Jag gick ut i hallen och kände på dörren som visade sig vara öppen. När jag kom ut i trapphuset såg jag att hissen var på väg ner. Jag sprang ner för trapporna, men när jag kom till entréplanet var hissen tom, säger Rui-Xin.

I efterhand tänker han att tjuven eller tjuvarna kanske sprang upp för trappan och tryckte ner hissen för att vilseleda honom.

– Men det hade jag inte en tanke på då, säger han.

Morgonen därpå upptäckte Juni att handväskan som legat på en stol i hallen var borta. Där i låg även hennes plånbok med en stor mängd kontanter, flera kontokort och körkortet.

– Det var pengar till en flygbiljett, värd tusentals kronor. Jag ska nämligen åka till Kina i augusti där släkten bor, säger Juni.

Hon är skakad efter inbrottet.

– Det känns väldigt tråkigt och obehagligt, säger hon.

Hur tjuven kan ha tagit sig in vet de inte säkert. Juni menar att det är möjligt att hon hade glömt att låsa dörren, men hon utesluter inte heller att tjuven hade en reservnyckel till lägenheten.

– För några veckor sedan lät det precis som att någon provade en nyckel i låset. Jag trodde att det var min son som kom hem, men det var ingen där när jag gick ut i hallen, och jag tänkte att jag hade hört fel, säger Juni.

Den senaste tiden har Lokaltidningen Mitt i berättat om liknande händelser i Vasastan.

Enligt en anmälan tog sig en okänd man in på ett företag på Upplandsgatan den 25 maj. När ägarna upptäckte mannen sprang han snabbt ut ur lokalen. Händelsen rubriceras som inbrottsförsök.

Tidigare samma månad vaknade en man på Odengatan av att någon tryckte ner hans dörrhandtag. Han tänkte först att det var en granne som gått fel, men hörde sedan hur personen ryckte i andra dörrhandtag i trappuppgången.

Lars Lehman, som är närpolischef ­­i Vasastan, säger att det relativt ofta kommer in anmälningar från Vasastadsbor som uppger att de har en känsla av att någon har smugit sig in medan de har varit hemma.

– De har en känsla av att någon har varit inne i lägenheten. Däremot är det inte särskilt ofta som det verkligen stjäls något på det här sättet i Vasastan.

Han tror dock att mörkertalet är stort, då många säkert drar sig för att anmäla om de inte är helt säkra på att de har låst dörren efter sig.

Lars Lehman råder alla som flyttar in i en ny lägenhet att byta lås eller skaffa en gallergrind.

– Det finns alltid en risk för att reservnycklar tidigare har kommit i orätta händer. Säljaren kanske har en släkting som är narkoman och stjäl för att försörja sitt drogmissbruk. Sedan kan jag tänka mig att en del får en kick av att gå in i lägenheter och ta saker, säger han.

Juni och Rui-Xin vill inte medverka med sina efternamn, då de känner sig otrygga efter händelsen.

Fakta

Så skyddar du dig

Byt lås när du flyttar in i en ny lägenhet, eller skaffa en gallergrind.

Lås alltid ytterdörren. Föremål innanför dörren är annars ett lätt byte.

Släpp inte in okända personer i din bostad. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter som är ute efter att stjäla. Begär legitimation och försök kontrollera den.

Berätta för grannarna om du ska resa bort, men skriv inte på sociala medier att du är bortrest.

Källa: Polisen