ANNONS

Häng med på vinterpromenad

Matsäcksfika vid Källtorpssjön, Hellasgården.
Matsäcksfika vid Källtorpssjön, Hellasgården.
På Bergholmstorpet kan du sitta framför vedkaminen och fika billigt.
På Bergholmstorpet kan du sitta framför vedkaminen och fika billigt.
Heidi Cressy och Ben McHugh har precis laddat med våffla i Brotorpsstugan.
Heidi Cressy och Ben McHugh har precis laddat med våffla i Brotorpsstugan.
Karl och Kristinas torp ligger precis vid världsarvet Skogskyrkogården.
Karl och Kristinas torp ligger precis vid världsarvet Skogskyrkogården.
Torptillvaro, skog och sjö för tankarna till blommande träd, oklippt gräs, hängmatta och sandslott. Men även när solen inte värmer kan en promenad eller bara en matsäcksfika vid en isig sjö kicka igång fotosyntesen och öka välbefinnandet. Mitt i packade ryggan och gick ut en grådassig februaridag.
ANNONS

Skridskor, bastu och matsäck i Hellasgården

Promenaden från Bagarmossens eller Kärrtorps t-bana till Hellasgården går genom Nackareservatet, förbi den frusna Söderbysjön och tar ungefär 45 minuter. Kompisen Johanna hakar på och vi halkar fram på isiga stigar och önskar att vi hade haft broddar på vår februaripromenad genom skogen. Vi möter bara föräldrar på barnvagnspromenad.

Flera skolklasser redan hunnit anlända när vi kommer fram. Ett gäng sitter på bryggan vid Källtorpssjön och knyter på sig skridskorna. I Hellas finns både en lunchrestaurang och ett kafé men dessutom gott om bänkar och bord för den som har matsäck med sig. Vi tar fram termos och smörgåsar och utomhusfikar. Kaféet, Sjöstugan, ligger i samma hus som Hellasgårdens bastuanläggning och funkar även som bastuns reception. Här jobbar Elin Rosenblad, som tycker att stämningen på stället är god.

– Det är väldigt avslappnat och skönt. På vardagarna kommer det mycket stammisar som har sina rutiner med motionsrunda och bastu, på helgerna kommer mer unga par, familjer och turister, säger hon.

Torpidyll med bok och brasa på Bergholmstorpet 

Till Bergholmstorpet vid Skarpnäcksvägen är promenaden kort från Skarpnäcks t-bana. Men den lilla röda stugan ligger på promenadavstånd från Nackareservatet, och är ett bra fikastopp när tårna är kalla. Trädgården vetter mot skarpnäcks kulturhus. Över träden på husets baksida syns bagarmossens hustak. Det är Gunilla Norming som öppnar när jag knackar på dörren till det k-märkta 1700-talstorpet som egentligen är stängt på vardagar. Verksamheten är ideell och Gunilla Norming är en av dem som verkar för att hålla verksamheten vid liv. Hon har satt på kaffe. På en väggbonad står det ”God och glad ska människan vara”. Fikamöjlighet finns bara några timmar på söndagseftermiddagarna.

– Men då är det full rulle här, brasan tänd och många stammisar. En student tycker om att komma hit för att det känns som att vara hos farmor berättar Gunilla Norming.

Från 1930-talet var huset slut som bostad. Det har senare huserat hemvärnet och flera olika slags kursverksamhet och kurser. I dag är det framför allt en opretentiös mötesplats, säger Gunilla Norming.

– Områdets karaktär speglas väldigt bra bland de som kommer hit. Människor i alla åldrar och med olika bakgrund och bagage kommer hit.

ANNONS

Karl och Kristinas torp – världsarvet Skogskyrkogården ett stenkast bort

Kristina Hansdotter Hall köpte ett torp i Skarpnäck för tio år sedan. Hon ville ha lugn och ro. Men redan första veckan stod folk och kikade över staketet och undrade vad det skulle bli och när hon skulle öppna.

– Några år senare öppnade jag på skoj med tio koppar och sin egen kaffebryggare och det blev fullt på en gång. Jag hade bakat bullar och gästerna var så glada för att det hände någonting i torpträdgården.

I dag har torpet fått sällskap av ett helt nytt hus på tomten, där lunch och fika serveras. Här hålls också pubkvällar och minnesstunder. I trädgården finns en scen för livespelningar. Men de tio första kopparna finns kvar som en påminnelse om hur allting började. Torpet ligger vid Pungpinan där man kan gå på grusvägarna bland igenbommade kolonistugor och vinterträdgårdar. Kulturarvet Skogskyrkogården ligger också precis intill. Jag promenerar en stund bland gravar, ljuslyktor och tallar innan jag går genom grinden till kaféhuset.

Dagens första lunchgäster tar av sig jackor och mössor. Kocken lyfter på lock, rör i kastruller och ställer in mat i ugnen.

– Jag tar fisken tack beställer den första.

I Brotorpsstugan går våffeljärnen varma

Brotorpsstugan ligger mellan Bagarmossens och Skarpnäck och gränsar till Nackareservatet. Stugan förvaltas av orienteringsklubben Skogsluffarna och har bara öppen kaféverksamhet från januari till mars. Här ligger flera sjöar och många av besökarna kommer hit på skridskor över isarna. Jag promenerar en bit längs kanalen som går mellan Söderbysjön och Ältasjön. Från tunnelbanan i Bagarmossen eller Skarpnäck tar promenaden bara knappt 20 minuter. Utanför det röda huset med de vita knutarna träffar jag Heidi Cressy och Ben Mc Hugh från Älta. Efter skridskoåkning på Ältasjön har de nu en varsinn våffla i magen och rustar för hemfärd.

– Stället ligger så bra om man gillar att vara i skogen, hit kan man komma till fots, på skridskor eller på skidor under vintern, säger Heidi Cressy. Ben Hughes fyller i.

– Och så laddar magen med en våffla och sitter en stund vid brasan här vid Brotorp.

Inne  i torpet är luften full av os från våffeljärnen. Sött blandas med kaffedoft och öppen spis. Många av besökarna har isdubbar runt halsen, vid stolsbenen ligger skridskor och hjälmar. Fönstren är immiga.

– Nummer 43, vem har 43?

Nästa våffla är klar.

 

 

 

Fakta

Öppettider

Hellasgården

Kafé, reception, bastu och inomhusgym håller öppet måndag till fredag 10-21, lördag-söndag 10-18. Resturangen öppen varje dag 11-16

Bergholmstorpet

Vanligtvis öppet söndag 12-16 beroende på väder och volontära krafter

Karl och Kristinas torp

Tider höst och vinter är torsdag-fredag 10-15, lördag-sön 12-16

Brotorpsstugan

Öppet januari-mars, lördag och söndag 11-16