Ett års fängelse för halskedjerån

I flera månader levde äldre kvinnor i Skärholmen i rädsla för att bli överfallna av den så kallade halskedjerånaren.

Nu har en 23-årig man dömts för ett av överfallen.

Rånen inträffade dagtid efter att mannen följt efter sina offer eller väntat på dem i närheten av deras bostäder. Sedan gick han fram till dem och ryckte av halskedjorna.

För två veckor sedan dömdes en 23-årig man från Vårby gård för två fall av grov stöld samt häleri och häleriförseelse.

Mannen var åtalad för fem grova rån i Skärholmen och Vårby gård men bevisningen räckte inte i tre av fallen, trots att kvinnorna lämnat liknande signalement och mannen greps efter att ett vittne pekat ut honom.

De trasiga halskedjorna spårades till en pantbank i Skärholmen, dit de sålts.

Den nu dömde 23-åringen figurerade även på övervakningsbilder i närheten av en plats där ett överfall skett.

Ett vittne till ett av rånen beskrev under rättegången att det såg ut som om mannen ”kramade” en kvinna i en gångtunnel. När han sprang därifrån och kvinnan började skrika förstod vittnet att det var något som var fel.

Enligt polisen har ett 20-tal liknande fall inträffat under en period på flera månader. Offren har uteslutande varit äldre kvinnor, den äldsta över 90 år gammal.

23-åringen har hela tiden nekat till att han begått något brott. Mannen själv menar att han fått guldet från en annan person som varit skyldig honom pengar.

Men tingsrätten tror honom inte och har nu dömt 23-åringen till ett års fängelse. Han ska också betala 8 200 kronor i skadestånd till en av kvinnorna.

Två av de andra fem kvinnorna kommer att få tillbaka sina guldkedjor från pantbanken.

Mitt i den 4 oktober 2011.