Dylan-feber på Östermalm: ”Fantastiskt”

Karin Lamiva bredvid Man on a bridge av Bob Dylan.
Karin Lamiva bredvid Man on a bridge av Bob Dylan.
Just nu hänger Bob Dylans konst på väggarna på ett galleri på Grev Turegatan – och tavlorna säljer bra.
– Det är ett helt fantastiskt intresse. Det är många som tror att man behöver betala inträde, säger Karin Lamiva på Miva galleri.

24 verk av Bob Dylan hänger just nu på Miva galleri på Grev Turegatan. De är ett av bara en handfull gallerier i världen som har licens för att visa sälja Bob Dylans konst och nu är det tavlor från sviten The drawn blank series som hänger på väggarna.

Och det är många som vill se – och köpa – multikonstnärens tavlor.

– Det är ett helt fantastiskt intresse. Det är många som tror att man behöver betala inträde. Enda problemet är att vi säljer i hög takt, så det är svårt att fylla väggarna, säger Karin Lamiva på Miva galleri.

Train tracks av Bob Dylan

Tavlorna gestaltar allt ifrån minnen från hotellrum till järnvägsspår som leder in i horisonten.

– Det är som chiffrerade dagboksanteckningar. Sviten är väldigt ömsint och stämningsfull. Målningarna kommunicerar med en och man kommer verkligen Bob Dylan nära.

Tavlorna är inte i original utan grafiska editioner i upplagor mellan 195-295 exemplar. Men de är alltjämt värdefulla.

– Från 25 000 kronor upp till en halv miljon kostar tavlorna. Men jag tror att det kommer vara så att man i efterhand kommer att säga ”här kunde man köpa en Dylan för 25 000 kronor”, säger Karin Lamiva och berättar att ett av hans verk som såldes för 125 000 kronor för fem år sedan nyligen gått för mer än det tredubbla.

Cassandra av Bob Dylan

Miva finns även i Göteborg och i Malmö och för ett par år sedan dök Bob Dylan upp i galleriet i Malmö när Karin Lamiva arbetade.

– Jag låtsades inte om att jag visste att det var han. Det fick vara på hans villkor. Vi pratade om konst och det var ett fint möte. En mycket, mycket mild och ömsint man.