Hängivna ringare – slå en signal!

Kyrkklockor
I Markuskyrkan i Björk-hagen ringer kyrkklockorna fortfarande på gammaldags vis – tack vare ideella som slår i klockorna för hand varje söndag.

Men för att hålla liv i traditionen behövs fler ringare.

Ett mäktigt ”doing” i fiss strömmar ut över Björkhagen. Det är ringarbasen Karl Roger Johansson som provringer i en av de gigantiska kyrkklockorna i klocktornet i Markuskyrkan.

– Det är definitivt något speciellt med handringda kyrkklockor, säger han.

– Det låter så fint och känns i hela kroppen

När det är gudstjänst, begravningar och bröllop krävs fyra ringare som arbetar i takt uppe i klocktornet. Det gäller att följa ringarbasens instruktioner.

– Man räknar och dirigerar. Det blir en viss känsla när man står där, säger Karl Roger Johansson.

När Markuskyrkan invigdes 1960 var det vanligt med manuell klockringning. I dag är det unikt. Markuskyrkan i Björkhagen är den enda i Stockholms stift. På and­ra håll i Sverige går det att ordna handringning vid speciella tillfällen. Men i de flesta kyrkor handlar ringningen om elektronik.

– Man trycker på en knapp, ­säger Karl Roger Johansson.

Enligt honom låter det starkare och blir ett annat klangljud när man ringer för hand.

Men för att hålla igång traditionen krävs ideella ringare.

– I dag har vi ungefär 15 ringare, de flesta är pensionärer. Egent­ligen skulle vi behöva 25. Det är ett pyssel med att lägga alla scheman, särskilt när det blir extraringande. Men hittills har det aldrig hänt att vi inte har kunnat ringa i klockorna. Pensionärer är plikttrogna, ­säger Karl Roger Johansson.

Han tycker att det är viktigt att bevara handringen för att kunna visa upp en gammal tradition. Ett par gånger om året brukar kyrkklockarna visas för allmänheten.

Som ringarbas ägnar Karl Roger Johansson klockringningen ungefär två timmar i veckan. De andra ideella ringarna avsätter cirka en halvtimme i månaden.

– Jag gör det här för att jag tror på Gud och vill medverka till att samla folk till gudstjänsten på söndagarna. Det känns fint att göra det, säger Kristina Liedke, en av ringarna i Karl Roger Johansson klockarlag.

Den som är intresserad av att bli ideell ringare kan kontakta Skarpnäcks församling.