ANNONS

Haninge sparar hälften av extra flyktingbidraget från staten

Haninge

Många kommuner har valt att använda en stor del av det extra statsbidraget man fått för flyktingmottagandet. Men Haninge väljer nu att spara 20 miljoner av det bidrag man fått på 39,4 miljoner.

Av knappt 20 miljoner ger man över hälften till socialnämnden. Detta har fullmäktige nu beslutat.

– Situationen med det ökade flyktingmottagandet är ny och vi hanterar de statliga pengarna ansvarsfullt, säger Petri Salonen (C), kommunalråd och även ordförande i socialnämnden.
ANNONS

Alla kommuner har fått ett extra, öronmärkt statsbidrag för att lättare kunna hantera flyktingtrycket. Haninge har fått ett extra statsbidrag på 39,4 miljoner kronor, och fullmäktige i Haninge har nu beslutat om fördelningen av pengarna för 2015 och 2016 års hantering av flyktingsituationen.

För 2015 går två miljoner kronor till grund- och förskolenämnden, och 100 000 kronor till socialnämnden.

För 2016 går 1,2 miljoner kronor till grund- och förskolenämnden, 2,8 miljoner kronor till kommunstyrelsen, 1,95 miljoner kronor till kultur- och fritidsnämnden, och 1,5 miljon kronor till äldrenämnden. Den absoluta merparten och över hälften av potten, 10,1 miljoner kronor, går till socialnämnden.

Den resterande delen av det extra statsbidraget, på 19,85 miljoner kronor, har fullmäktige beslutat att spara för att senare se i vilken del av kommunens verksamheter som flyktinghanteringen belastar ,mest.

– Under året kommer vi att se var i verksamheten pengarna behövs och sedan placera dem där de gör mest nytta, säger Petri Salonen (C).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.