Min lokala hjälte

Haninge är bäst i landet för äldre

Bäst – i hela landet.Det är Haninge för de äldre, slår Sveriges Pensionärsförbund fast.

– Haninge är outstanding, säger journalisten Kerstin Brunnberg i juryn.

Av 290 kommuner så är Haninge bäst i landet för seniorer. Detta slår Sveriges Pensionärsförbund (SPF) fast i tävlingen ”Seniorvänlig kommun”.

Tidigare i vinter blev Haninge utsedd till länets bästa och i tisdags blev man bäst i landet i kamp med Falun, Göteborg, Kristianstad och Mönsterås.

Utmärkelsen delades ut på Operaterrassen i Stockholm av äldreminister Maria Larsson (KD) och SPF:s juryordförande Karl Erik Olsson.

– Det är fortfarande så att man slentrianmässigt klumpar ihop pensionärer i Sverige, men där skiljer Haninge sig. Man har jobbat för att de äldre ska ha så fungerande liv som möjligt, säger jurymedlemmen, författaren och tidigare vd:n på Sveriges radio, Kerstin Brunnberg.

– Att Haninge minskat medicinering som gör äldre passivare och sämre, är det andra vi tittat på och något som är extremt viktigt.

För ordförande i äldrenämnden, Martin Lundqvist (FP), kom utmärkelsen lite som en chock.

– Vi sa ”fan, vi måste skryta mer”. Vi är dåliga på att marknadsföra tjänsterna. Det som gör oss bra är att vi pratar väldigt öppet med pensionärerna om både bra och dåliga saker, inget får sopas under mattan. Vi är väldigt utvecklingsdrivna och lägger mycket kraft på våra friska pensionärer, till exempel med träffpunkterna. Då får de vara friska och mår bättre längre fram i livet.

I PRO:s ”Äldrebarometern” var Lekeberg och Kumla de bästa kommunerna 2012.

Fakta

Tävling för fjärde året

Tävlingen prisar den kommun som jobbar bäst mot fördomar och diskriminering av äldre.

Man tar bland annat fasta på så kallad ogenomtänkt medicinering, som man menar tyder på lågt engagemang för äldre.

Man tittar också på att äldreboenden ska ha så bra kvalitet som möjligt.

Detta är fjärde året tävlingen arrangeras.

Källa: Sveriges Pensionärsförbund