ANNONS

Haninge konstnärer får behålla lokalerna

När Mitt i Haninge träffade medlemmarna Lennart Lundberg och Christina Hassila i mars var de mitt uppe i kampen för att få behålla sina lokaler.
När Mitt i Haninge träffade medlemmarna Lennart Lundberg och Christina Hassila i mars var de mitt uppe i kampen för att få behålla sina lokaler.
Haninge konstnärer har vunnit kampen om att få stanna kvar i sina lokaler och fortsätta driva Galleri Kyrkskolan.
ANNONS

Mitt i Haninge har tidigare berättat att Haninge konstnärer riskerar att förlora sina lokaler som man hyr i Österhaninge kyrkskola. Den privata ägaren ville sälja lokalerna och i slutet av förra året fick föreningen ett lånelöfte av banken, men i december röstade kommunfullmäktige nej till att gå in med borgen.

Besvikelsen var stor hos föreningen, men trots att prislappen sedan höjdes till tre miljoner kronor gav de inte upp. Under våren har medlemmarna och externa aktörer kämpat för att samla nog med borgenärer och stöd för att kunna köpa lokalerna.

Christina Hassila som är ordförande i Haninge konstnärer kan nu berätta att föreningen får stanna. De kommer liksom tidigare att fortsätta hyra lokalerna.

– Eftersom bostadsrättsägaren hela tiden höjde köpesumman var vår enda möjlighet att gå till hyresnämnden, berättar hon.

Den 6 april hölls ett möte med ägarens advokat och hyresnämnden kom med ett medlingsbud som båda parter accepterade. Det blir en hyreshöjning med 64 000 kronor per år, men i föreningen är man lättade och glada att få stanna kvar. Något annat alternativ att flytta till fanns egentligen aldrig.

Nu blir föreningen kvar i lokalerna i minst tre år till. I påsk hölls den traditionella konstrundan i Galleri kyrkskolan och Christina Hassila intygar att besökarna nu har mycket annat spännande att se fram emot den kommande tiden.

– Nu kan ateljéinnehavarna få lite arbetsro, höstens kalendarium fastställas och styrelsen får en andningspaus. Sedan vill vi förstås fortsätta att söka möjligheter till ett framtida köp av gallerilängan. Vi hoppas att många besökare ska fortsätta att komma till vårt vackra galleri, ta en kopp kaffe under äppelträden och njuta av den vackra miljön, säger Christina Hassila.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.