ANNONS

Haninge nådde målet – inga barn vräktes 2016

Kronofogden
Haninge har nått nollvisionen i antalet barn som berörs av vräkningar.
Petri Salonen (C).
Kommunalråd Petri Salonen (C) menar att socialtjänsten i Haninge gjort ett stort jobb.
Haninge, som tidigare år haft tredje flest vräkta barn i hela landet, har nu till slut nått nollvisionen. Inga barnfamiljer vräktes 2016. "Vi är jätteglada för detta", säger socialnämndens ordförande Petri Salonen (C).

ANNONS

Haninge kommun har i flera år haft en dyster statistik gällande vräkta barnfamiljer, och varit långt ifrån regeringens nollvision.

Kommunen, med cirka 85 000 invånare, har legat oproportionerligt högt i vräkningsstatistiken och fått kritik från Hyresgästföreningen för detta. Både 2012 och 2013 hade Haninge tredje flest vräkta barn av landets kommuner.

2012 berördes 22 barn av avhysningar i kommunen, 2013 berördes 17 barn.

Det finns en stor enighet politiskt i Haninge att hålla oss kvar vid noll vräkningar
Kommunalråd Petri Salonen (C)

2014 skedde dock en kraftig minskning, från 17 till nio berörda barn. Därefter åtta under 2015, och under 2016 nådde man alltså till sist nollvisionen.


Läs mer: 2013 berördes fler barn i Haninge av vräkningar än i hela Göteborg


– Vi är jätteglada för detta. Socialförvaltningen har haft ett väldigt stort engagemang i frågan, och direkt man förstått att någon familj riskerat vräkning varit i kontakt med hyresvärden, säger Petri Salonen (C), kommunalråd och socialnämndens ordförande.

– Det finns en stor enighet politiskt i Haninge att hålla oss kvar vid noll vräkningar av barnfamiljer framöver, fortsätter han.

Haninge ligger dock fortsatt relativt högt till sett till antalet vräkningar av vuxna.

ANNONS

Under 2016 vräktes 23 personer, det är en minskning från 53 år 2015, men det är alltjämt bara Södertälje, Botkyrka och Huddinge av kranskommunerna som vräkt fler personer i fjol.


Läs mer: Samtliga vräkta barnfamiljer i Haninge 2013 var svenska medborgare


Totalt sett är det allt färre hyresgäster i landet som får lämna hemmet på grund av obetalda hyror.

Förra året minskade både antalet ansökta och genomförda vräkningar, och antalet barn som berörs av vräkning minskade kraftigt.

Haninge är inte ensamma om att ha noll barnvräkningar i länet, 15 av 26 kommuner saknade barnfamiljsvräkningar förra året.