18-åring från Haninge nätade i England

Joel Asoro från pojklagstiden i IFK Haninge.
Joel Asoro från pojklagstiden i IFK Haninge.
Vindsnabbe Joel Asoro från Haninge avgjorde i helgen för klassiska klubben Sunderland, som numera spelar i den engelska andradivisionen.

Klassiska klubben Sunderland är på dekis och harvar just nu i botten på the Championship, som är divisionen under Premier League i England. Men i helgen blev det vinst i viktiga bottenmötet mot Sebastian Larssons Hull.

Det kan klubben tacka svenska superlöftet Joel Asoro för. 18-årige Asoro, som är från Haninge och även har spelat i BP, gjorde matchens enda mål i första halvleken. Det var Asoros första seriemål för Sunderlands A-lag. Laget lämnade därmed jumboplatsen i tabellen.

Joel Asoro en av världens största talanger

Joel Asoro rankades 2016 av tidningen the Guardian som en av världens mest lovande fotbollstalanger. Han har även representerat svenska U-21-landslaget.

Fått mer förtroende

I klubblaget har han fått allt större förtroende sedan nye tränaren Chris Coleman tog över och valt att satsa på lagets unga spelare.  Han har gjort flera lyckosamma inhopp och mot Hull fick han chansen från start.

Tränaren är dock mån om att matchhjälten ska behålla fötterna på jorden:

– Han ska inte tro att han lyckats som professionell fotbollspelare bara för att han fått lite speltid och gjort ett mål. Om han har attityden att han har allt jobb framför sig, att han måste fortsätta jobba hårt och hålla fötterna på jorden – då kommer det gå bra. Då är det lugnt, sa Coleman till tidningen Sunderland Echo efter matchen.

”Väldigt lycklig”

Asoro själv sa så här om sitt mål, enligt Chronicle Live:

– Jag blev ganska chockad när jag såg att den gick in, men väldigt lycklig. Jag kan inte riktigt beskriva känslan. Jag bara sprang i väg skrikandes.