ANNONS

Haninge och Järfälla byggde flest bostäder

Nybygge.
Nybygge.
Haninge kommun ligger i topp när det gäller bostadsbygge i Stockholm under förra året. Järfälla hamnar på en andra plats, när SVT har listat de kommuner som byggt mest respektive minst i Stockholms kranskommuner.
ANNONS

I Stockholms stad färdigställdes ungefär 5000 bostäder 2015, rapporterar SVT. Men hur mycket de olika kranskommunerna satsade på bostadsbyggandet skiljer sig markant.

Byggrekordet sattes i Haninge med 891 bostäder.

– Haninge blir bättre när vi bygger, vi levererar många bostäder samtidigt som höjer kommunens kvalité. Alltför många kommuner fokuserar på hinder i plan- och byggprocessen istället för att hitta lösningar. Om vi ska få ett slut på bostadsbristen behöver fler kommuner ta ansvar och visa politisk vilja istället för att bara klaga, säger kommunstyrelsens ordförande i Hanninge Meeri Wasberg (s) till SVT.

Vidare menar kommunstyrelsens ordförande att Haninge blivit en ledande tillväxtkommun eftersom de målmedvetet arbetar tillsammans med investerare.

Den kommun där det byggts näst flest bostäder är Järfälla, där byggdes det 831 stycken. I Sundbyberg byggdes 565 stycken och Nacka 448 stycken.

Längst ner på listan ligger Danderyd som enbart byggt 12 bostäder.

Totalt byggdes det 37 500 bostäder i Sverige under 2015, var tredje låg i Stockholms län. 59 procent av lägenheterna som färdigställdes var bostadsrätter medan 41 procent var hyresrätter.