Haninge har passerat 88 000 invånare

Haningeterassen håller på att byggas mitt i Haninge.
Det byggs för fullt i Haninge.
Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S).
Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S).
Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S).
Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S).
Tillväxtsiffrorna för Haninge är starka. Kommunen har nu passerat 88 000 invånare. Kommunalråd Meeri Wasberg (S) ser utmaningarna, men säger att hon inte skulle ivilja ha det på något annat sätt.

Enligt nya siffror från SCB har Haninge nu över 88 000 invånare, närmare exakt 88 037 vid utgången av 2017. Det är en ökning med 323 personer under december, vilket var den högsta ökningen under fjolåret.

Under 2017 ökade kommunen med 2 344 invånare, vilket motsvarar tre procents befolkningsökning. Senast kommunen hade en liknande befolkningsökning var i slutet av 70-talet. Men en befolkningsökning innebär också större behov av sjukvård, kollektivtrafik och kommersiell service. Meeri Wasberg (S) är kommunalråd och menar att det helt klart finns utmaningar.

– Vi har en utmaning i att hålla jämna steg med utvecklingen när det kommer till förskolor och skolor. Men i förhållande till att vara en kommun som krymper så är jag mycket hellre en kommun som växer, säger hon.

Stor inflyttning

Den främsta anledningen till befolkningsökningen är Haninges dragningskraft. 8 159 personer valde att flytta till Haninge under 2017, varav 5 555 kommer från Stockholms län, 1 305 från övriga Sverige och 1 299 från övriga världen. Dessutom hade Haninge också ett positivt födelseöverskott.

Så vad är det som lockar? Den nybyggda stadsdelen Vega är en anledning.

– Här hade man räknat med en inflyttning per dag, men nu har det blivit upp till tre, säger Meeri Wasberg.

Naturen lockar

Närheten till Stockholm och söderförorterna, är en annan populär orsak menar Wasberg. Men kanske är det ändå naturen som lockar mest.

– När jag pratar med nyinflyttade är det geografiska läget och naturen de främsta orsakerna till att man kommer hit. Och närheten till skog och skärgård är nog det allra vanligaste svaret jag får, säger Meeri Wasberg.