Haninge skickade delegation till omtalad fastighetsmässa

Fri bar, dyra taxiresor och privata inköp.

Fastighetsmässan Mipim i Cannes är för många mest känd för slöseri med skattemedel, sedan SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjat Göteborgs stads och Staffanstorps kommuns slöseri med skattepengar 2013.

Trots att merparten av kommunerna nu anser mässan överflödig – bara 28 svenska kommuner åkte i år – så skickade Haninge en delegation. För sjätte året i rad.

Många kommuner väljer att avstå. En orsak som anges är att man ändå främst träffar svenska aktörer på mässan.

– På flera sätt har Almedalsveckan blivit en viktigare mötesarena för att träffa byggherrar, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala till Dagens samhälle.

Haninge åkte inom Stockholm Business Allianse (SBA)-samarbetet, där länets kommuner ingår.

– Jag tycker nog det var fler bra möten i år än förra året. Det fanns intresserade byggherrar på plats, men också andra i fastighetsbranschen och det blev flera spontana möten, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mipim är ju omdiskuterad – hur effektiv är egentligen mässan?

– Det blir ju väldigt mycket tid till resor, men det var fullt program onsdagen och torsdagen. Totalt sett hade vi närmare 20-tal möten. Min erfarenhet av Mipim är att det blir väldigt bra möten, och att det är ett rätt späckat schema.

Är ni ansvarsfulla med skattepengarna därnere?

– Möjligtvis åker vi taxi när det regnar. När vi äter middag ute betalar vi den själva, det är inget som kommunen står för.

Blir det Mipim även nästa år?

Frågan kommer säkert komma från SBA, och jag kan tycka att det är en väsentlig skillnad att åka som ensam kommun eller att åka inom ramen för SBA-samarbetet, där Haninge är en del i att göra Stockholmsregionen intressant.

Haninges delegation bestod av totalt fem personer. Förutom Meeri Wasberg, så var oppositionsråd Martina Mossberg (M), Peter Jemtbring, näringslivs- och utvecklingsdirektör, Charlotte Persson, processledare för Haninges kommande stadskärna, och Senada Custovic, etableringsansvarig, med.

Martina Mossberg, som tidigare var kommunstyrelsens ordförande, har varit här sex år på raken:

– Det som skiljer Mipim från Almedalen, är att detta är en fastighetsmässa, där man kan träffa alla aktörer på marknaden och verkligen visa upp vilka projekt Haninge håller på med. Det är en otroligt bra arena.

Hon menar att man bodde på ett ”ganska skabbigt” hotell denna gång, men medger att det främst är svenskar och nordiska aktörer hon träffar därnere.

– Det är inte så mycket internationella aktörer, men det är rätt personer på plats, nyckelpersoner. Här är det jobb från tidig morgon till sen kväll och det är en ren fastighetsmässa.

Enligt tidningen Dagens samhälles pappersupplaga var det bara 28 svenska kommuner som åkte till den omtalade fastighetsmässan i Cannes under förra veckan.