Min lokala hjälte

Haninge vill snuva Stockholm på Ikea

Löser inte Söderstaden parkerings- och kollektivtrafikfrågan så kan nya Ikea hamna i Haninge.

Martina Mossberg (M) öppnar dörren – och Ikea är smickrat.

Något svar på hur Stockholms stad ska lösa parkeringsfrågan har ännu inte presenterats, inte heller hur staden ska undvika att korka igen vägarna och tunnelbanan.

Det vill kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Martina Mossberg (M), utnyttja.

Hon uppmanar nu på kommunledningens hemsida självaste Ingvar Kamprad, i dag senior advisor i IKEA-gruppens moderbolag, att titta mot Haninge.

– Det är ingen hemlighet att Ikea varit och är intresserat av Haninge. Vad jag förstått tycker inte Ingemar Kamprad att Globen är den bästa platsen och jag uppmanar honom att kliva in och rätta till det hela, säger Martina Mossberg (M) till Lokaltidningen Mitt i.

Inviten till Ikea är seriös.

– Vi kommer att ta kontakt. Tittar man traditionellt sett på hur vi svenskar tar oss med det vi köpt från Ikea, så är det med bilen. Det riskerar bli trafikkaos vid Globen. I Haninge har vi närheten till 73:an, vi kan faktiskt svälja trafiken och vi har klart mycket bättre parkeringsmöjligheter.

Martina Mossberg har några särskilda områden som hon tycker skulle passa bra för en sällanköpshandel.

– Framför allt Norrby Gärde precis intill 73:an, det är också nära pendeltåget. Men även söder- över, ner mot Fors, är en bra plats. Jag tror att hela Haningepolitiken kan ställa sig bakom ett Ikea.

I en kommentar till Lokaltidningen Mitt i, via Ikeas pressansvarige, säger Ikeas landschef Håkan Svedman så här om Haninge:

– Roligt med det stora intresset. Vi för löpande diskussioner med kommuner där vi är etablerade eller där vi ser en möjlighet att etablera oss. Nu ska vi noggrant undersöka om Söderstaden är lämplig för ett tredje varuhus i Stockholm. Processen måste få ta tid.

Fakta

Byggstart tidigast 2016

Den 22 januari tecknade Ikea och Stockholm ett intentionsavtal som gör att Ikea nu mer noggrant undersöker möjligheterna att etablera sig i den blivande Söderstaden.

Tidigast 2016 är det byggstart för det nya varuhuset som förväntas generera 1 000 nya arbetsplatser.

I Haninge är både Fors och Norrby Gärde områden som kommunledningen vill utnyttja för sällanköpshandel.

Källa: Ikea, Haninge kommun