ANNONS

Haninge vinnare i kollektivtrafiken

Med nya snabbtågen får Handen fler avgångar både i mellan- och högtrafik.
Med nya snabbtågen får Handen fler avgångar både i mellan- och högtrafik.
Handen och Västerhaninge blir vinnare från 2018 när landstinget nu går vidare med både fler avgångar och ”snabbpendeltåg”.
– Det kan till exempel innebära 10 minuters kortare resa från Nynäshamn in till stan, ­säger trafiklandstingsrådet Kristoffer ­
Tamsons (M).
ANNONS

Nu seglar Haninge upp som en av de stora vinnarna bland kranskommunerna i pendeltågstrafiken från år 2018.

Handen och Västerhaninge får fler avgångar i både mellan- och högtrafik och får del av snabbtåget till stan eller till Nynäshamn.

– Ett antal avgångar i rusning blir snabbtåg som avgår längre ut men inte stannar överallt. Det gör vi för dem med längst restider i dag, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Varken den kommande Vega-stationen eller Haninges fyra övriga pendeltågsstationer gynnas av snabbtågen, men de får å andra sidan inte heller färre avgångar. Även Skogås och Trångsund kommer hoppas över på snabbtågens väg in mot Farsta strand och stan.

Snabbpendeltåg

I augusti 2015 försvann sex pendeltågsavgångar dagligen mellan Nynäshamn och Stockholm. Minst två insatståg – snabbtågen i rusningstrafik – drabbades och tågtrafiken på helgerna blev glesare.

Därför är de nya förslagen med snabbpendeltåg som ”hoppar över” stationer välkomna i Haninge.

På Nynäsbanan ska snabbtågen trafikera Farsta strand, Handen, Västerhaninge och Nynäshamn.

– Vi är positiva till snabbpendeltåget från Handen och Västerhaninge och är glada att ingen av Haninges övriga pendeltågsstationer tappar avgångar, säger Mirja Thårlin, samhällsplanerare i Haninge kommun.

Hon berättar att kommunen dock hade velat se fler avgångar från Tungelsta, något man alltjämt för fram till SL, menar Mirja Thårlin.

ANNONS

– I Tungelsta beräknas det byggas cirka 1 200 bostäder fram till år 2030.

Stora och mindre stationer

Just nu gör SL en uppdelning i stora och mindre stationer. För att en differentiering av tågen ska bli meningsfull vill landstinget att tidsvinsten för snabbtågen ska vara minst fem minuter, vilket innebär att minst cirka fyra stationer utanför de centrala områdena behöver hoppas över på en gren. Centralt, på sträckan mellan Älvsjö och Odenplan, ska dock alla pendeltåg stanna överallt.

I september fastställs tågplanen. Enligt SL:S beräkningar kommer Handen- och Västerhaningeborna att tjäna fem minuter på snabbtågen, och många gläds säkerligen åt det.

Fram till 2030 beräknas cirka 7 000 bostäder byggas i Handen och Vega, och drygt 1 000 att byggas i Västerhaninge.

– 2014 var det genomsnittliga resandet under ”värsta” rusningstimmen från Västerhaninge/Nynäshamn 4 500 påstigande. Beräkningar som gjorts säger att det kan bli 6 000 påstigande i maxtimmen 2030, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Nytt resecentrum

I närheten av Haninge händer också andra saker. I Flemingsberg planeras nämligen för ett nytt resecentrum. Stationshuset ska renoveras under 2017 och få fem nya restauranger, servicebutiker och en stor uteservering. Enligt Huddinge kommuns prognoser kommer resandet från Flemingsberg att öka från dagens 25 000 personer till 65 000 dagligen 2030.

Men mitt i alla satsningar är det också flera avgångar, som är viktiga för pendlare i Flemingsberg med omnejd som dras in. När SJ:s nya tidtabell började gälla i mitten av december, slutade snabbtågsavgångarna att stanna i Flemingsberg. Nu måste resenärer åka till Stockholms central, alternativt till Södertälje, för att nå SJ:s snabbtåg.

Vad tycker du om kollektivtrafiken?

Nency Lindström, 16, studerande, Jordbro: "Jättebra förslag. Jag går i högstadiet i Västerhaninge och har ju även nära till Handen, så jag kommer att åka snabbtågen. Jag åker ganska mycket tåg i veckorna."
Ahmet Uzel, 55, kioskansvarig på Handens tågstation: "Snabbtåg och fler avgångar behövs definitivt för resenärerna. Jag tycker det är bra förslag. Här finns flera ilskna, stressade resenärer i morgonrusningen som missar tåget in till stan. Själv åker jag bara tåg vissa dagar."
Simon Nzinga, 19, låtskrivare, artist med mera, Jordbro: "Kollektivtrafiken fungerar, men pendeltågen kunde vara snabbare och därför är det jättebra med snabbtåg. Jag tycker det är helt okej att tågen hoppar över stationer. Jag tar gärna cykeln från Jordbro till Handen för att ta ett snabbtåg. "
Björn och Annmarie Schön, 80 och 76 år, Handen: "Kollektivtrafiken fungerar mycket bra i Haninge, framförallt busstrafiken. Vi gjorde oss av med bilen för ett tag sedan, och har inte saknat den. Snabbtåg är vi inte beroende av, men de är ju bra för de som jobbar. Vi är pensionärer och har tid att vänta."
Paul Svanström, 64, pianostämmare, Västerhaninge: "Kollektivtrafiken är helt okej. Det kommer ju finnas fördelar och nackdelar med snabbtåg. Jag själv åker bara in till stan tre, fyra gånger i veckan, och är inte i behov av snabbtåg. Men för de som pendlar varje dag blir det bra. "

haningesl

Fakta

Nya priser

Med den utökade tågtrafiken införs även ett nytt biljettsystem under hösten 2017. Resenärer ska kunna köpa biljetter som gäller både i regionaltrafiken och i lokaltrafiken i de berörda länen. Då kan man resa med

regional- eller pendeltåg med samma biljett på en sträcka.

Det blir något dyrare att köpa interregionalkort men för de som även reser med lokalkort blir det billigare.

Källa: SL
Fakta

Haninges krav på Nobina

Haninge kommun är sedan tidigare kritiska till Nobinas slutsats att parallellgående buss- och pendeltågstrafik är inneffektiv. Men SL står upp för principen om det absolut inte behövs av kapacitetsskäl.

Fram tills att Vega station står klar våren 2019 vill Haninge ha garantier på att Vegaborna får behålla direktbussarna till Gullmarsplan (buss 810). Trafikförvaltningen har lovat att inga ändringar sker inför 2017.

Haninge vill även behålla direktbussarna till Gullmarsplan från Vendelsö, Brandbergen och Dalarö.

Källa: Haninge kommun

Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på Mitt i Haninges nyhetsbrev!