Min lokala hjälte

Haningebo erkände 12 år gammalt mord

En man i 35-års­åldern i Haninge beviljas resning efter att han erkänt ett 12 år gammalt mord.

– Jag har aldrig sett honom ondskefull, säger hyresvärden.

Det var i maj år 2000 som en 52-årig fyrabarnspappa i Skövde satte sig i bilen med den då 22-årige mannen, som var vän med både 52-åringen och hans fru, och åkte i väg.

52-åringen återvände aldrig och anmäldes försvunnen dagen därpå.

Den då 22-årige mannen, som är bosatt i Haninge, åtalades för mord.

Blod från den mördade mannen hade hittats både i bilen och i 52-åringens garage. Även blod från den misstänkte mördaren hittades i garaget.

52-åringens fru, som var 41 år när 52-åringen försvann, åtalades också efter mannens död för skyddande av brottsling, eftersom hon ansågs ha hjälpt till genom att tvätta 22-åringens kläder och städat undan i bilen.

22-åringen dömdes för brott mot griftefriden 2001, men friades 2003 i Högsta domstolen från alla misstankar om inblandning i mordet, eftersom både 52-åringens kropp och bevis saknades.

Även åtalet mot kvinnan ogillades.

2006 hittades kvarlevorna av 52-åringen i en brunn utanför Karlsborg, men bevisen var inte tillräckliga för en resning i Högsta domstolen.

Men så i september i fjol gick mannen in på en polisstation i Täby och erkände mordet.

Och nu har Högsta domstolen beviljat resning kring det uppmärksammade fallet.

Mannen sitter nu häktad, mot sin vilja, i väntan på rättegång.

Hans advokat Jonas Granfelt har hävdat att det är tveksamt om särskilda häktningsskäl verkligen finns, eftersom det gått nästan 13 år sedan 52-åringens död och eftersom den nya prövningen bygger på ett erkännande.

Hos mannens hyresvärd i Haninge har mannens erkännande tagits emot med stor förvåning.

– Han har varit hyresgäst hos oss länge och är jättetrevlig. Under de år han varit hyresgäst har jag aldrig sett honom höja en hand mot någon. Jag har aldrig sett honom ondskefull, men det är ju min personliga åsikt, säger hyresvärden till Lokaltidningen Mitt i.

Fakta

Nya omständigheter krävs för resning

Resning i brottsfall, tviste­mål och förvaltningsmål kan beviljas när nya omständigheter, som troligtvis skulle ha lett till andra domar vid tiden för domen, framkommit.

Resning är enda sättet att ändra en dom som vunnit laga kraft.

Det ska finnas rimliga skäl till att pröva saken på nytt.

Källa: Regeringsformen och Rättegångsbalken