Min lokala hjälte

Haningebo greps vid internationellt tillslag

6,2 miljoner kronor togs i beslag och flera konton spärrades i Schweiz vid tillslaget.
6,2 miljoner kronor togs i beslag och flera konton spärrades i Schweiz vid tillslaget.
200 poliser deltog vid ett tillslag i nio länder. Ett av tillslagen var hos en Haningebo som fick besök för andra gången av Ekobrottsmyndigheten.

En 55-årig man greps i Haninge i veckan efter ett samordnat tillslag i nio europeiska länder. Tillslaget riktade sig mot en kriminell organisation som tros ha lurat EU på moms för sammanlagt 3 miljarder kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten. Ligan ska bland annat ha utnyttjat företag för att tvätta pengar samt fört över pengar mellan EU:s medlemstater och länder utanför EU.

Den 55-åriga mannen i Haninge är misstänkt för brott i Tyskland och tillslagen gjordes efter begäran från Tyskland. Men det är inte första gången mannen får besök, för ett år sedan gjordes ett tillslag på samma adress i Haninge. Det tillslaget ledde utredningen framåt och gjorde veckans tillslag lyckat enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Ett handfull poliser deltog i Sverige vid tillslaget som gjordes på samma adress i Haninge som i fjol, säger åklagaren Carl Asterius, som leder den svenska delen av utredningen, till Dagens nyheter.

Tillslaget gjordes samordnat av myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Polen, Italien, Irland, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien med stöd från Eurojust och Europol. Enligt Ekobrottsmyndigheten så ser de nu att de ”sannolikt slagit ut den kriminella organisationen” efter tillslaget.

Den 55-åriga mannen som greps i Haninge släpptes senare på fri fot av Tingsrätten men har reseförbud.

 

Fakta

Gripanden vid internationellt tillslag

Antal gripanden: 18. Av dessa har 14 skett enligt europeisk arresteringsorder.

Antal order om frysning av tillgångar: 3

Antal husrannsakningar: 38

Antal förhör med misstänkta och vittnen: 10

Tillgångar tagna i beslag: Mer än 6,2 miljoner kronor, samt ett antal spärrade bankkonton i Schweiz.

Källa: Ekobrottsmyndigheten