ANNONS

Haningebor skänker massor

Haningeborna har öppnat sina hjärtan – i förra veckan samlades massor av förnödenheter till flyktingar.

– Klädinsamlingen har varit helt fantastisk, säger Ulrica Heed, en av dem som samlat in till syriska flyktingar.
ANNONS

Septembersolen värmde över Torvalla idrottsplats i förra veckan – det gjorde även Haningebornas hjärtan.

Fotbollsmammorna Ulrica Heed och Maria Svensson hade dagarna innan gått ut på sociala medier om insamlingen på IFK Haninge Brandbergens kansli.

– När jag såg bilden på 3-åriga Alan Kurdis döda kropp på den turkiska stranden fick jag nog. Jag var tvungen att göra något, säger Ulrica Heed.

– Vi tänkte att det kunde komma en, eller hundra, man vet ju aldrig, säger Maria Svensson.

När Mitt i besöker insamlingen öppnar de förrådet och visar. Gensvaret har varit enormt. Det är kläder från golv till tak.

– Vi hade 50-60 lådor kläder efter bara en och en halv kvälls insamling, säger Ulrica.

Insamlingen pågick mellan måndag och torsdag, och redan på tisdagskvällen tvingades man tacka nej till mer kläder. I stället bad man folk komma med hygienartiklar.

Tanken var enligt Ulrica först att leverera kläderna till flyktingkrisen via frivilligorganisationen ”Vi gör vad vi kan”, som reser ner till grekiska Lesbos.

Men på tisdagskvällen fick Ulrica och Maria besked att organisationen inte kunde ta emot mer kläder.

ANNONS

Då körde Ulrica in kläder och hygienartiklar till centrala Stockholm i stället, dit cirka 100 flyktingar från Syrienkrisen kommit i mitten av förra veckan och där volontärer bad om hjälp.

– Det var en stor dag på många sätt. Det kändes underbart att göra vad vi kunde, och Haningeborna gjorde skillnad, säger Ulrica.

En del blev över och Ulrica undersökte i helgen om Migrationsverkets asylboende i Märsta behövde förnödenheter.

– Annars skänker vi till behövande lokalt, säger Ulrica.

Ulrica och Maria var bara några av de Haningebor som gångna veckan hjälpte i flyktingkrisen.

Det fanns även de, bland annat kommunanställda, som samlade in och förberedde sig på att själva resa ner till Grekland med förnödenheter, enligt Xerxes Fallah, utredare på Haninges socialtjänst.

– Det finns ett stort engagemang. Vi har också möjlighet att stötta med kommunens egen second hand-butik Fyndet, där man kan lämna överblivna kläder, vid behov.

Även om Haninge i dag har ett faktiskt behov av fler jourhem för flyktingar, så betyder inte de senaste veckornas ökande flyktingström från Syrien att man snabbt måste öka platsberedskapen, enligt Xerxes Fallah.

– Nej, inget i vårt befintliga platsavtal med Migrationsverket har förändrats, säger han.

Fakta

Några sätt att ge hjälp

Frivilligorganisationen ”Vi gör vad vi kan” tar emot förnödenheter och pengar till flyktingarna på grekiska Lesbos. Även Unicef är en organisation som samlar in pengar.

Haninge kommun har behov av att rekrytera fler kontaktpersoner och stödfamiljer som är ett socialt stöd i vardagen för de flyktingar som kommer.

Kommunen samarbetar med bland annat Läkare utan gränser och Röda Korset och dess projekt Kompis Sverige. Kompis Sverige förmedlar kontakt mellan nyanlända och etablerade svenskar.

Haninge har behov av att rekrytera fler kontaktpersoner och stödfamiljer som är ett socialt stöd i vardagen för flyktingar. Man har också behov av fler jourhem och familjehem. Dessutom efterfrågar kommunen lägenheter hos privata fastighetsägare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.