Haningebor rullar helst i Sveriges favoritbil

Ronnie Forsell kör Volvo.
Ronnie Forsell har bara haft sin Volvo V70 i ett år. Innan dess körde familjen Saab. Men med två hundar behövde de större plats.
Ferrari, Rolls-Royce, Tesla är lyxbilmärken i Haninge. Överlägset vanligast är dock Volvo och VW. Men sedan skiljer det sig mellan kommundelarna.

Som nyhetsreporter i Haninge har jag lärt mig en sak. Haninge är en ”motorgalen” kommun. Här bryr sig folk om vad man rattar – och ofta går det snabbt.
Var och varannan polis kör mc på fritiden. Det är svårt att vara i Tungelsta utan att se en enda a-traktor och att gå igenom Brandbergen utan att killar susar förbi på snabba mopeder.

Under sommarhalvåret pågår street race och ”katt- och råtta”-jakter på 73:an mellan Haninge och stan.

Men när det gäller val av bil visar Transportstyrelsens statistik att Haningeborna väljer Svenssonbilen framför alla – Volvo.

Porsche toppar lyxbilslistan i Haninge.

Mitt i Haninge åkte ner till OKQ8-macken vid Port 73 för att ta reda på varför. Väl på plats räknar vi direkt fyra, fem Volvo-bilar.

Pensionärerna Ronnie och Agneta Forsell glider med sin svarta Volvo V70 D4 som blänker i novemberkylan.

– Vi har precis bytt däck, nu ska det in med luft, säger Ronnie Forsell.

Varför blev det Volvo?

– På grund av våra två hundar. Bilen har ju stort bagageutrymme, säger Agneta.

Är ni Volvomänniskor?

– Nej, detta är första Volvon. Men alla Saab-modeller var slut för ett år sedan när vi skulle köpa ny bil. Vi körde Saab i 25 år. Saab har alltid känts modern och satsat på säkerheten, säger Ronnie.

Läs också: Carolina Klüft tar bussen till Haninge

Att Volvo dominerar i Haninge, precis som i exempelvis Tyresö, förvånar inte Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar.

– Volvo har varit marknadsledande så länge jag har varit i branschen, vilket är 40 år. Volvo har haft en cirka 20 procent stor andel stabilt under de senaste cirka 30 åren,  säger Bertil Moldén.

Karta bilvanor i Haninge.

Taxichauffören Gültekin Jouya från Vendelsö förstår att Volvo är populärt. Han kör Mercedes, men värdesätter Volvo högt.

– Volvo är pålitlig. Jag vet själv, jag har släktingar både i Nordamerika och Tyskland som gillar bilen. Det är lätt att hitta reservdelar, säger han.

En snabb koll hos några olika lokala bilbesiktningsmän i Haninge ger oss bilden att Toyotas lyxbilsmärke Lexus toppar har minst anmärkningar.

– Den har i flera år haft minst fel upplever jag hos oss, säger en besiktningsman i Haninge.

Sämst i besiktningen går det för Peugeot enligt samma besiktningsman.

Läs också: Ät dig igenom Haninge

De fyra mest populära bilmodellerna i Haninge är samma modeller som är populära i Tyresö.

– De andra märkena är en återspegling av hur det ser ut på topplistan i Sverige, säger Bertil Moldén.

Vad händer med bilmärkena?

– Marknaden har polariserats ganska kraftigt de senaste åren. De populära bilarna blir än mer populära och de andra kämpar på.

Det finns 38 132 registrerade bilar i Haninge, enligt Transportstyrelsen.

Volvo och Volkswagen är de två populäraste märkena i alla kommundelar i Haninge, men därefter skiljer det sig.

I Tungelsta finns nästan lika många bilägare som invånare enligt statistiken. Antalet bilar är 3 618. I Vendelsö är man bilen kär ännu mer. Här finns 1,1 bil per person.

På andra håll ser det annorlunda ut.

I Jordbro och Vega äger till exempel bara 37-38 procent av befolkningen en bil, enligt statistiken. I Brandbergen är det ännu färre. 22 procent av de boende har bil.

Såväl regeringen, staten och kommuner har mål om att bilåkandet ska minska, men Bertil Moldén ser en annan tendens.

– Andelen hushåll med två bilar har ökat dramatiskt de sista tre åren i Sverige. Jag tror det kan krävas två bilar för att få ihop livspusslet, säger han.

Haningebor berättar om sina bilvanor.

Läs mer om Haninge:

Carolina Klüft tar bussen till Haninge

Så mycket växer Haninge

Ät dig igenom Haninge